Dışişleri Bakanlığı, Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes mutabakatının memnuniyetle karşılandığını bildirdi. Bakanlık, ateşkesle ilgili yazılı bir açıklama yayımladı.
Açıklamada, "Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes mutabakatını memnuniyetle karşılıyoruz." ifadesi yer aldı. Ayrıca, Katar ve Mısır başta olmak üzere arabulucu ülkelere çabaları için teşekkür edildi.
Bundan sonraki süreçte, mutabakatın tüm aşamalarının hayata geçirilmesi, ateşkesin kalıcı hale getirilmesi ve Gazze’ye acil insani yardım ulaştırılması gerektiğine vurgu yapıldı. "Uluslararası toplum, İsrail’in bu hususlardaki sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamalıdır," denildi.
Orta Doğu'da kalıcı barış ve istikrarın, Filistin'e barış gelmesi ve Filistinlilerin maruz kaldığı adaletsizliğin sona ermesiyle mümkün olacağına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu çerçevede, 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, coğrafi bütünlüğe sahip, bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti'nin kurulmasına yönelik barış müzakerelerine bir an önce başlanmalıdır. Türkiye, önümüzdeki süreçte de Filistin halkına destek olmaya devam edecektir."
Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, başkent Doha'da yaptığı basın toplantısında, İsrail ile Hamas arasında Gazze'de ateşkes ve esir takası konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı ve uygulamaya önümüzdeki pazar günü başlanacağını duyurdu.
Anlaşmanın ilk aşamasının 42 gün süreceğini kaydeden Al Sani, Hamas'ın, ilk aşamada 33 İsrailli esiri serbest bırakacağını ve bunun karşılığında bazı Filistinli esirlerin serbest kalacağını aktardı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise Hamas Şura Meclisi Başkanı Muhammed Derviş İsmail ve Hamas Siyasi Bürosu üyeleriyle yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze'de sağlanan ateşkesin hayırlı olmasını dileyerek, Türkiye'nin Filistin'e her alandaki desteğinin süreceğini belirtti.