Dışişleri Bakanı Fidan'dan Suriye Açıklamaları
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'de yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Şeybani ile düzenlediği ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, Suriye'deki tüm dini, etnik ve mezhepsel grupların kucaklaşma zamanının geldiğini vurguladı.
Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile birlikte Suriye'deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Savunma Bakanı Murhef Ebu Kasra ve İstihbarat Başkanı Enes Hattab ile gerçekleştirdiği 3+3 formatındaki toplantının ardından açıklama yaptı.
Yeni Bir Sayfa
Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'de yeni bir sayfanın açıldığını ifade eden Fidan, bu fırsatın doğru değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Suriyelilerin öncülüğünde kapsayıcı bir siyasi sürecin altının çizilmesi gerektiğini belirten Fidan, yeni yönetimin kapsayıcı bir anlayışla hareket etmesinin memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.
Uluslararası Toplumun Üzerine Düşen Görevler
Fidan, Suriye'nin sadece bir rekabet alanı değil, işbirliği alanı olması gerektiğini vurguladı. Uluslararası topluma, Suriye halkının kendi ayakları üzerinde durmasına yardımcı olma görevi düştüğünü belirtti.
Halep Başkonsolosluğu Açılıyor
Bakan Fidan, Türkiye'nin Halep Başkonsolosluğunun 20 Ocak'ta açılacağını duyurdu. Geçtiğimiz ay Şam Büyükelçiliğinin açıldığını hatırlatan Fidan, Türk Hava Yolları'nın yakın zamanda uçuşlara başlayacağını belirtti.
Terörle Mücadele Mesajı
Esed rejiminin Suriye'de terör örgütlerine ev sahipliği yaptığını belirten Fidan, yeni Suriye'de PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerine yer olmadığını ifade etti. Suriye'deki yeni yönetimin terörle mücadele konusundaki kararlılığından memnuniyet duyulduğunu aktardı.
DEAŞ ile Mücadele için İşbirliği
Fidan, Türkiye'nin DEAŞ ile mücadelede operasyonel destek sağlama konusunda hazır olduğunu belirtti. İstihbarat paylaşımı ve askeri işler konusunda her türlü işbirliğine açık olduklarını ifade etti.