Didim'de zeytin sineği riski arttı:
Didim ilçesinde yürütülen monitör tuzak kontrolleri sonucu zeytin sineği riskinin yükseldiği bildirildi. Didim İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, özellikle sulama uygulanan bahçelerde meyvelerin sinek saldırılarına daha açık hale geldiği vurgulandı.
Riskin nedenleri:
Yetkililer, sulamanın zeytin meyvelerinin erken vuruk olgunluğuna ulaşmasını hızlandırdığını ve bu dönemde zeytin sineğinin meyveleri kurtlandırarak ürün verimini ve zeytin ile zeytinyağının kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti. Tuzak sayımları ve kontroller, riskin yaygınlaştığına işaret ediyor.
Üreticilere öneriler:
İlçe Müdürlüğü, üreticilere ruhsatlı bitki koruma ürünleri kullanarak vakit kaybetmeden mücadeleye başlamaları çağrısında bulundu. Uygulamaların tavsiye edilen doz ve uygulama esaslarına uygun yapılmasının, zamanında yapılacak mücadelenin ürün kayıplarını önlemede büyük önem taşıdığı hatırlatıldı.
Üreticilerin, ilaç seçiminde ve uygulama zamanlamasında etikete ve yetkili kurum önerilerine uyması; izleme sonuçlarına göre gerekli önlemleri zamanında alması gerektiği belirtildi.
AYDIN'IN DİDİM İLÇESİNDE, ZEYTİN ALANLARINDA YÜRÜTÜLEN MONİTÖR TUZAK KONTROLLERİ SONUCUNDA ÖZELLİKLE SULAMA YAPILAN BAHÇELERDE ZEYTİN MEYVELERİNİN VURUK OLGUNLUĞUNA ULAŞMASI ÜZERİNE ÜRETİCİLERE ZEYTİN SİNEĞİYLE MÜCADELEYE BAŞLAMALARI ÇAĞRISINDA BULUNULDU.