Dicle Baraj Gölü'nde köpükle araç yıkama iddiası için teknik inceleme

DİSKİ, Dicle Baraj Gölü içme suyu havzasında aracın köpükle yıkanması üzerine teknik inceleme başlattı; idari ve hukuki işlem yapılacak.

Yayın Tarihi: 10.08.2026 16:20
Güncelleme Tarihi: 10.08.2026 16:20

Dicle Baraj Gölü'nde köpükle araç yıkama iddiası için teknik inceleme

Olayın kısa değerlendirmesi

DİSKİ Genel Müdürlüğü, Dicle Baraj Gölü İçme Suyu Havzası içinde bir aracın suya sokularak köpük ve fırçayla yıkanmasına ilişkin görüntüler üzerine teknik inceleme başlattığını açıkladı. Kurum, Dicle Baraj Gölü'nün Diyarbakır kent merkezi ile Ergani, Eğil ve Dicle ilçelerinin içme suyu ihtiyacını karşılayan stratejik bir kaynak olduğunu vurguladı.

Havzanın önemi ve koruma uygulamaları:

Açıklamada, havzanın korunması amacıyla DİSKİ tarafından izleme, bilgilendirme ve denetim çalışmalarının yürütüldüğü kaydedildi. Sahanın büyüklüğü ve yönetimine dikkat çekilerek, havzanın yaklaşık 634 kilometrekarelik bir alanı kapsadığı belirtildi. Kurum, havza güvenliğini artırmak için dijital takip sistemleri ve bilgilendirme uygulamalarından yararlandığını, giriş yapanlara içme suyu kaynağının korunmasına ilişkin yasak ve kuralları hatırlatan SMS'ler gönderildiğini bildirdi.

İncelemenin kapsamı ve olası yaptırımlar:

DİSKİ ekipleri söz konusu olayla ilgili olarak kullanılan malzemeler, oluşan kirlilik riski ve faaliyetin su kaynağı üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere teknik inceleme yapacak. İnceleme sonucunda, ilgili mevzuat kapsamında gerekli idari ve hukuki süreçler işletilecek. Ayrıca, çevre mevzuatı kapsamında yaptırım gerektiren hususlar varsa bunlar yetkili kurumlara bildirilecek.

Kurum, içme suyu kaynaklarının korunmasının ortak sorumluluk olduğunu vurgularken denetim, bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarını sürdürme kararlılığını yineledi. Soruşturma devam ederken, olayın havza üzerindeki etkisinin tespiti ve gereken yasal işlemlerin başlatılması bekleniyor.

DİYARBAKIR SU VE KANALİZASYON İDARESİ (DİSKİ) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

DİYARBAKIR SU VE KANALİZASYON İDARESİ (DİSKİ) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!