Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Devrim gibi gelişme! Bilim insanları yapay DNA geliştirmeye bir adım daha yaklaştı!

Uzun zamandır yapay DNA geliştirmeye çalışan bilim insanları, nihayet çalışmanın sonuna geldi. Yeni nükleotidlere sahip DNA yaratarak belirli hastalıklar için yeni ilaçlar üretmek isteyen bilim insanları, yapay DNA geliştirme çalışmalarının sonuna geldi.

Yayın Tarihi: 19.12.2023 17:19
Güncelleme Tarihi: 19.12.2023 17:19

Devrim gibi gelişme! Bilim insanları yapay DNA geliştirmeye bir adım daha yaklaştı!

Bilim insanları, uzun zamandır çalışan yapay DNA geliştirmenin mümkün olup olmayacağını merak ediyordu. Şimdi, bir buluş sonunda cevabı sağlayabilir.

Bulguları bu ay Nature Communications'da yayınlanan yeni bir çalışmanın ana hedefi, bilim insanlarının nihayet özel proteinler oluşturabilen yeni nükleotidlere sahip DNA geliştirerek belirli hastalıklar için yeni ilaçlar oluşturabileceklerini gösteriyor.

Yapay DNA geliştirebilmenin birçok önemli kullanıma kapı açabileceği düşünülüyor. Çalışmanın kıdemli yazarı Dong Wang, genetik kodu genişletebilmenin "laboratuvarda sentezleyebileceğimiz molekül yelpazesini" çok iyi bir şekilde çeşitlendirebileceğini açıkladı.

dna

YENİ GİZEMLERE KAPI ARALAYACAK

Wang, Steven A. Benner, Ph.D. ve Dmitry Lyumkis, Ph.D. ile birlikte çalışmanın yürütülmesine yardımcı oldu. Üç yazar birlikte, yalnızca yapay DNA yaratılabileceğini değil, yapay nükleotidlerin aynı zamanda mücadele edilmesi zor olan belirli hastalıkları hedeflemek için kullanabileceğimiz özel proteinler yaratmaya da yardımcı olabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, aynı sentetik baz çiftlerini kullanarak, aynı geometriyi kullanırken sistemden yararlanabileceklerini söylüyor. DNA'yı yöneten sistem çok etkili olduğu için, onu taklit etmek transkripsiyon veya translasyonda ciddi hataların olmamasını sağlamaya da yardımcı olabilir.

Çalışmada araştırmacılar, genetik alfabeye iki yeni çift ekleyen Yapay Olarak Genişletilmiş Genetik Bilgi Sistemi (AEGIS) olarak bilinen sistemi kullandılar. NASA, ilk olarak uzaylı yaşamının nasıl gelişmiş olabileceğini anlamaya çalışmak için bu girişimi destekledi.

Ancak şimdi, bu sistem çalışan yapay DNA'nın nasıl oluşturulacağına dair gizemleri çözmeye yardımcı olabilir.