Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) eski keman virtüözü Ayla Erduran, son yolculuğuna uğurlandı. Yaşlılığa bağlı sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında hayatını kaybeden Devlet Sanatçısı Erduran için Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Opera Salonu’nda bir tören düzenlendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, törende yaptığı konuşmada, yurt dışında bir programda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un taziyesini iletti. Belviranlı, "Dünya üzerinde pek az ülke vardır ki bu denli harika sanatçılara sahip olsun. Ülkemiz bu gibi müstesna sanatçıların hepsini öz benliğinde büyütüp yetiştirip insanlığa armağan etmiştir," dedi.
Belviranlı, sanat yaşamına sayısız başarılar sığdıran Erduran’ın uluslararası arenada da önemli başarılar elde ettiğini ve sayısız öğrenci yetiştirerek keman ekolünü temsil eden bir sanatçı olduğunu ifade etti.
Törene katılan Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Erduran'ın müziğinin sadece Türk insanına değil, tüm dünya insanlarına hitap ettiğini belirtti. Güney, "Bu anlamda Türk insanını, bizleri tüm dünyada göğsümüzü kabartacak bir beceriyle temsil etti. Gerçekten Türkiye için sanat adına büyük bir kayıp. Işıklar içinde olsun," dedi.
AKM Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı, "Belki bugün son görevimizi yapıyoruz ama o ömür süresi boyunca bu ülkeye her türlü görevini en güzel şekilde yaptı," ifadelerini kullandı. Erduran'ın 4 yaşında keman çalmaya başladığını ve bu tutkusunun ömrü boyunca sürdüğünü vurguladı.
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Bugün burada cumhuriyet kültür tarihinin çok önemli bir ismini uğurluyoruz. Ayla Erduran, her zaman mütevazı, güler yüzlü ve kavgacı olmayan bir sanatçıydı," şeklinde konuştu.
Törende, birçok sanatçı ve arkadaşının da Erduran ile ilgili duygularını paylaştığı anlar yaşandı. Video klip gösterimi, gönderilen taziye mesajlarının okunması ve dinletilerle devam eden etkinlik, hocanın duası ve helallik istemesiyle sona erdi.
Cenaze namazı, törenin ardından Taksim Camii'nde kılındı ve ardından Erduran’ın naaşı Zincirlikuyu Mezarlığına defnedildi.
Ayla Erduran, müziğe çok genç yaşta başlamış ve 10 yaşında ilk konserini vermiştir. 1946’da Paris Konservatuvarı’na girmiş ve 1950’de mezun olmuştur. 1951-1955 yılları arasında New York’ta uluslararası sanatçılarla çalışmış, 1957’de Moskova'da David Oistrakh’ın yanında keman çalışmalarına devam etmiştir. Erduran, Almanya, Belçika ve Portekiz gibi birçok ülkede konser vermiştir.
Tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının (CSO) eski keman virtüözü Ayla Erduran için Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) tören düzenlendi.
Tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının (CSO) eski keman virtüözü Ayla Erduran için Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) tören düzenlendi.