Denizli, yerel eşitlik mekanizmalarını hızla hayata geçirerek kadın dostu kente yöneliyor

TBB ve UNFPA heyeti, Denizli Büyükşehir'in kadın dostu merkezlerini ve kurduğu yerel eşitlik mekanizmalarını yerinde inceleyip görüş sundu.

Yayın Tarihi: 24.07.2026 10:53
Güncelleme Tarihi: 24.07.2026 10:55

Denizli, yerel eşitlik mekanizmalarını hızla hayata geçirerek kadın dostu kente yöneliyor

Denizli Büyükşehir Belediyesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinde somut adımlar attı

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ortaklığında yürütülen Kadın Dostu Kentler Programı çerçevesinde gerçekleştirilen ziyaret, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin son dönemde hızla uygulamaya koyduğu yerel eşitlik ve kapsayıcılık uygulamalarını mercek altına aldı. Heyet, saha çalışmaları ve kurumsal düzenlemeleri yerinde inceleyerek değerlendirmelerde bulundu.

heyet ve üst düzey değerlendirme:

Ziyarette TBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, UNFPA Kadın Dostu Kentler Program Yöneticisi Özlem Çalışkan, UNFPA Yerel Eşitlik Uzmanı Ebru Ekici ve TBB Proje ve Finans Uzmanı Başak Güler yer aldı. Heyete, Denizli Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şenay Polatır ve Yerel Eşitlik Birimi temsilcileri rehberlik etti. Program kapsamında ilk adım olarak Genel Sekreter Bülent Bozbaş yönetiminde üst düzey bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi; toplantıda belediyenin toplumsal cinsiyet eşitliği projeleri, dezavantajlı gruplara yönelik merkezler ve hazırlık aşamasındaki Yerel Eşitlik Eylem Planı detaylı biçimde ele alındı.

saha ziyaretleri ve hizmet modelleri:

Heyet, kadınların sosyal yaşama katılımını destekleyen ve erken çocukluk hizmetleri sunan merkezleri ziyaret etti. İncelenen birimler arasında Aktepe Kadın Yaşam Merkezi, MESKA Anne Çocuk Kafe, Fatih Sosyal Etkinlik Merkezi Mutfak Atölyesi ve Engelsiz Spor ve Yaşam Merkezi yer aldı. Bu ziyaretlerde, mesleki beceri kazandırma, erken çocukluk dönemi destekleri, aile odaklı sosyal alanlar ve erişilebilir hizmet modelleri uygulamaları yakından görüldü.

Belediyenin kısa süre içinde kurduğu kurumsal eşitlik yapılanması da heyetin dikkatini çekti. Ziyarette tanıtılan yapılar arasında Yerel Eşitlik Birimi, daire başkanlıkları bünyesindeki Eşitlik Masaları, Belediye Meclisi Eşitlik Komisyonu ve kurum içi koordinasyon şeması bulunuyor. Ayrıca, eşitlik perspektifinin kuruma yaygınlaştırılmasını hedefleyen Yerel Eşitlik Mekanizmaları Yönetmeliği'nin mecliste oy birliğiyle kabul edilmiş olması, sürecin kurumsallaşması açısından vurgulanan noktalardan biri oldu.

Kapanış toplantısında TBB ve UNFPA temsilcileri, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal kapasitesi, personel eğitimleri ve hizmet modellerine ilişkin memnuniyetlerini ifade etti; hazırlık aşamasındaki Yerel Eşitlik Eylem Planı için görüş ve öneriler paylaşıldı. Belediye, kadınların, çocukların, yaşlıların, engellilerin ve diğer dezavantajlı grupların kent yaşamına eşit, güvenli ve erişilebilir şekilde katılımını sağlama hedefi doğrultusunda kapsayıcı uygulamaları yaygınlaştırmayı sürdüreceğini belirtti.

TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ VE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER NÜFUS FONU HEYETİ, DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR...

TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ VE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER NÜFUS FONU HEYETİ, DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE KAPSAYICI BELEDİYECİLİK ALANINDAKİ SAHA ÇALIŞMALARINI YERİNDE İNCELEDİ. İNCELEMELERDE, BELEDİYENİN KISA SÜREDE HAYATA GEÇİRDİĞİ YEREL EŞİTLİK MEKANİZMALARI TAKDİR TOPLADI.

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.