Dede mesleğini tohumculukla yaşatıyor
Gaziantep’te yaşayan 62 yaşındaki Mehmet Ekrem Sebzeci, dedesinden miras kalan tohumculuk mesleğini sürdürüyor. Sebzeci, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta bulunan yaklaşık 3 bin dönümlük arazide meyve ve sebze tohumları üretiyor ve ürettiği tohumları Türkiye genelindeki çiftçilere ulaştırıyor.
Zincirli Bedesten'de süreklilik ve miras
Sebzeci, Gaziantep’in gözde mekanı Zincirli Bedesten’de 52 yıldır işini severek sürdürdüğünü belirtiyor. Kendisinin ifadesine göre 57 yıldır baba ve dede mesleğini yaşatıyor; üretimi sertifikalı paketleyip satıyor ve sektörde Gaziantep’teki üç firma arasında yer alıyor.
Üretim yaklaşımı ve teknik ayrıntılar
Sebzeci, tohum ekimi, hasadı ve paketleme süreçlerinin ortalama 6 ay sürdüğünü aktarıyor. Üretimde kontrollü ve izolasyonlu yöntemler uygulanıyor; tohumlar verimli ve sertifikalı olarak hazırlanıyor. Üreticilere verdiği teknik uyarılar arasında toprak analizi, ekim zamanı, iklim koşullarına uygunluk, ilaçlama, gübreleme ve sulama düzeni yer alıyor.
Bölge ekonomisine katkı ve dağıtım
Geleneksel yöntemlerle üretilen tohumlar, farklı bölgelerdeki çiftçilere ulaştırılarak yerli üretimin sürekliliğine katkı sağlanıyor. Sebzeci, yıllık ekim alanını ve ürün çeşitliliğini vurgulayarak turp, maydanoz, roka, marul, fasulye, havuç gibi çeşitli meyve ve sebze tohumları yetiştirdiklerini söylüyor ve satışlardan olumlu geri dönüş aldıklarını belirtiyor.
MEHMET EKREM SEBZECİ