Datça'da 19 Eylül Gaziler Günü anma töreni
Muğla'nın Datça ilçesinde 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla düzenlenen tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Törene Datça Kaymakamı Murat Atıcı, Garnizon Komutanlığı yetkilileri, Belediye Başkanı Aytaç Kurt, protokol üyeleri, gaziler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlikte saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.
Törenin ayrıntıları:
Tören programı Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Datça Belediyesi ve Muharip Gaziler Derneği Datça Temsilciliği tarafından yürütüldü. Anıta çelenk sunumunun ardından konuşmalar yapıldı ve günün anlamı vurgulandı. Programda ayrıca öğrenci Ece Selçuk 19 Eylül Gaziler Günü'nün anlam ve önemine ilişkin şiirini seslendirdi. Tören, konuşmalar ve anma etkinliklerinin tamamlanmasının ardından sona erdi.
Gazilerin vatanseverliği ve gençlere mesaj:
Törenin konuşmasını yapan Kıbrıs Gazisi Emekli Deniz Kurmay Albay Erdal Candan, 19 Eylül'ün gaziliğin taşıdığı anlamı ortaya koyduğunu belirterek 1921 tarihine atıfta bulundu. Candan, gazilerin Cumhuriyetin teminatı olduğunu vurgulayarak gençlere kendilerine bırakılan emanete sahip çıkmaları çağrısında bulundu. Konuşmasında gaziliği sadece bir unvan değil, Türk vatanseverliğinin yaşayan bir destanı olarak tanımladı.
Candan, konuşmasında Türkiye'nin birlik ve beraberliğinin korunmasının önemine dikkat çekti ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile güvenlik güçlerine sahip çıkılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca terör olaylarında hayatını kaybeden asker, polis, güvenlik korucusu ve sivil vatandaşlar da rahmet ve minnetle anıldı.
Datça'daki gazi sayısının 16 olduğunu açıklayan Candan, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü için mücadele eden gaziler ve mücahitlerin fedakârlıklarına vurgu yaptı; onların gelecek nesiller için canlarını ortaya koyduklarını hatırlattı ve gençlerden bu mirasa sahip çıkmalarını istedi.
Tören, hem şehitlerin ve ebediyete intikal eden gazilerin anılması hem de hayatta olan gazilere esenlik dileklerinin iletilmesi ile tamamlandı. Katılımcılar programın ardından etkinlik alanından ayrıldı ve gün, saygı ve minnet duygularıyla son buldu.
MUĞLA’NIN DATÇA İLÇESİNDE 19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ DOLAYISIYLA DÜZENLENEN TÖRENDE, ŞEHİTLER RAHMET VE MİNNETLE ANILIRKEN GAZİLERİN VATAN İÇİN ORTAYA KOYDUĞU FEDAKARLIKLAR BİR KEZ DAHA VURGULANDI.