Danıştay kararını bekleyen Görele meclisi yeni başkan seçecek

İstinafın onadığı 1 yıl 6 aylık cezayla Hasbi Dede’nin belediye başkanlığının sona ermesi için Danıştay kararı bekleniyor; meclis yeni başkanı seçecek.

Yayın Tarihi: 01.10.2026 15:52
Güncelleme Tarihi: 01.10.2026 15:52

Danıştay kararını bekleyen Görele meclisi yeni başkan seçecek

Danıştay kararı bekleniyor

Giresun’un Görele ilçesinde, eski belediye başkanı Hasbi Dede hakkında verilen mahkumiyetin istinaf tarafından onanmasının ardından Başkanlık görevinin sona ermesine ilişkin hukuki süreçin tamamlanması için Danıştay kararının beklenildiği bildirildi. İstinaf kararıyla kesinleşen mahkumiyetin resmî sonuçları netleşince, Görele Belediye Meclisi yeni başkanı seçmek üzere yeniden sandığa gidecek.

Soruşturma ve yargılama süreci:

Dede hakkında Görele Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 2026/332 sayılı soruşturma kapsamında, kendisi 10 Şubat 2026’da mahkemeye sevk edildi. Görele 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2026/17 D. İş sayılı kararıyla dava sürecinde tutuklama kararı verilmiş; daha sonra adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Suçlama, mahkeme kararında belirtildiği üzere “çocuğa karşı elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle cinsel taciz” şeklindeydi.

Davanın karar duruşmasında mahkeme heyeti Dede’ye 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Mahkemece hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmedi; istinaf mahkemesinin onamasıyla mahkumiyet kesinleşti.

Davanın mağduru Tuana Elif Torun hakkında da süreçte yaşanan trajik bir gelişme oldu: Torun, dava devam ederken 28 Mart’ta Görele ilçesinde yol kenarında yürürken Adem Hasbaş yönetimindeki 28 RE 752 plakalı otomobilin çarpması sonucu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti; şüpheli sürücü tutuklandı.

Belediye meclisi ve seçim süreci:

Anayasa’nın 127. maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47. maddesi uyarınca, İçişleri Bakanlığı tarafından uzaklaştırılan Dede’nin görevine ilişkin hukuki prosedürün tamamlanması bekleniyor. Bu süreç tamamlandığında belediye başkanlığı sıfatının sona ermesi resmîleşecek ve mecliste daha önce başkan vekili seçilen üyeler yeniden seçim yapacak.

Yerel yönetimdeki değişimler sürecin seyrini etkiledi. Dede’nin yerine meclis tarafından başkan vekili seçilen Aysel Uzun, daha sonra CHP’den ayrılarak YENİ Partiye katıldı. Dede ise 10 Nisan’da CHP’den ihraç edilmişti. Meclisin son siyasi dağılımı 11 üyeli yapıda 6 YENİ Parti, 4 AK Parti ve 1 bağımsız üye şeklinde bulunuyor.

Belediye başkanlığı seçiminin yapılabilmesi için gerekli işlemlerin henüz başlatılmadığı, ilgili Danıştay kararının beklenildiği belirtildi. Kararın ardından meclisteki üyeler yeniden oy kullanarak başkanı belirleyecek.

HASBİ DEDE (ARŞİV)

HASBİ DEDE (ARŞİV)

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.