Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Daha önce 'PKK sizi tükürüğünde boğar' diyen Abdullah Zeydan'ın memnu hakkı alındı

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan'ın memnu hakları elinden alındı.

Yayın Tarihi: 02.04.2024 13:48
Güncelleme Tarihi: 02.04.2024 13:48

Daha önce 'PKK sizi tükürüğünde boğar' diyen Abdullah Zeydan'ın memnu hakkı alındı

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ın memnu hakları, mesai bitimine 5 dakika kala Adalet Bakanlığı tarafından yapılan itiraz üzerine geri alındı! DEM Parti tarafından yapılan açıklamada ise herkesin seçim sonuçlarına saygı duyması gerektiği vurgulandı. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan’a geri verilen yasaklanmış haklarının, Adalet Bakanlığı talimatıyla geri alındığını duyurdu. Yapılan açıklamada, Zeydan’ın tüm hukuki prosedürleri tamamladığı ve sonrasında Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuru yaptığı, YSK’nin de bu adaylık başvurusunu herhangi bir engel görmeden kabul ettiği aktarıldı. Bunun üzerine seçimlerde Zeydan’ın Van Büyükşehir Belediyesi’ni kazandığı anımsatıldı. Adalet Bakanlığı’nın 29 Mart Cuma günü mesai bitimine 5 dakika kala Zeydan’ın memnu haklarına itiraz edildiğini duyurduğunu aktaran DEM Parti, seçime 2 gün kala itirazın geldiğini vurguladı ve şu ifadeleri kullandı: 

“…Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK’ya bildirimde bulunmuştur.”

Adaylarının hakkının çiğnendiği belirtilen açıklamada, Zeydan’ın Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı olduğu ve bu karardan dönülmesi gerektiği vurgulandı. 

“PKK sizi tükürüğünde boğar” demişti! 

2015 yılında PKK’nın hendek operasyonları gerçekleştirdiği zamanlarda Türk savaş uçakları vurulmuştu. PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarının nokta atışıyla vurulması üzerine Hakkari Yüksekova’da yürüyüş düzenlenmişti. Yürüyüşte HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan şu ifadeleri kullanmıştı: 

“PKK, Türkiye'yi ve Ortadoğu'yu güller bahçesine çevirmek için ortaya çıkmış barış ve halk hareketidir. Eğer PKK Türkiye'yi güller bahçesine çevirmek istemeseydi, PKK'nın öyle bir gücü var ki, sizi tükürüğüyle boğar. Ateşle oyunuyorsunuz, bu anlaşılmaz tekçi, zihniyetçi iktidar hırsından vazgeçin.”

Memnu hakkı nedir? 

Memnu hakkı, TCK’de yer alan 53’üncü maddeye göre hak yoksunluğu kuralıdır. Kasten işlenen suçlardan mahkum olunması, mahkum olunan hapis cezasının da infazının tamamlanmasına kadar olan süreçteki bazı hakları kullanmaktan yoksul bırakılmayı ifade eder. Kısacası belli haklardan yoksun bırakılmayı anlatır.