DOLAR
34,87 -0,01%
EURO
36,75 -0,34%
ALTIN
3.042,41 0,13%
BITCOIN
3.508.308,61 0,69%

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Afetlere Karşı Dirençli Toplum Vurgusu Yaptı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulu Toplantısı'nda, afetlere karşı dirençli bir toplum inşa etmek için coğrafi bilgi sistemlerinin önemini vurguladı.

Yayın Tarihi: 28.11.2024 16:46
Güncelleme Tarihi: 28.11.2024 16:46

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Afetlere Karşı Dirençli Toplum Vurgusu Yaptı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Afetlere Karşı Dirençli Toplum Vurgusu Yaptı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulu Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, afetlere karşı daha dirençli bir toplum inşa edilmesi ve doğal kaynakların etkin yönetimi için coğrafi bilgi sistemlerinin daha etkili kullanımını destekleyecek adımlar atacaklarını belirtti.

Toplantıda, coğrafi bilgi sistemlerinin, yaşamın her alanında bilgiye dayalı kararlar alınmasını kolaylaştıran bir teknoloji altyapısı sunduğunu ifade eden Yılmaz, bu sistemlerin yeryüzüne dair tüm verileri dijital haritalar ve üç boyutlu modellemelerle entegre ettiğini aktardı. Yılmaz, "Akıllı ulaşım sistemlerinden e-tapu işlemlerine kadar, ayak bastığımız yeri veriyle dile getiren bir yapıdan söz ediyoruz," dedi.

2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı

Yılmaz, 2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı'nı gündeme alacaklarını belirterek, eylem planının ulusal düzeyde standart ve kaliteli coğrafi bilgi üretimini ve paylaşımını hedeflediğini vurguladı. Bu uygulama ile kamu hizmetlerinin daha hızlı ve şeffaf olması amaçlanıyor.

Yılmaz, "Son aşamaya getirdiğimiz Strateji ve Eylem Planımız doğrultusunda, sadece afet yönetimi değil, tarım ve çevre izleme gibi alanlarda da coğrafi bilgi sistemlerinin etkinliğini artırmayı hedefliyoruz," ifadelerini kullandı.

Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisinin Önemi

Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisinde yer alan kamu kurumlarının coğrafi verilerinin Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu üzerinden paylaşıldığını aktaran Yılmaz, bu platformun veri erişimde standartlaşma sağladığını ve mükerrer veri üretimini önlediğini belirtti. Ayrıca, e-Devlet ile entegrasyon sayesinde bu bilgilere geniş kitlelerin hızlıca ulaşmasının hedeflendiğini ifade etti.

Gelecek Vizyonu ve Uluslararası İşbirlikleri

Yılmaz, gelecekte yapay zeka, makine öğrenimi ve uzaktan algılama gibi teknolojilerin coğrafi bilgi sistemlerinde yaygınlaştırılarak, ülkedeki dijital dönüşüm sürecine katkı sağlayacağını vurguladı. Ayrıca, Türk Devletleri ile stratejik işbirliklerinin geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapılacağını söyledi.

Son olarak, Yılmaz, coğrafi bilgi sistemlerinin ülkenin kalkınma hedeflerine ulaşmasında önemli bir rehber olacağını ve kurullarının bu doğrultuda çeşitli projeleri hayata geçirdiğini belirtti. Toplantıya, bazı bakan yardımcıları ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.