Bist 100
10.309,04 0%
DOLAR
32,28 -0,2%
EURO
34,82 0,01%
ALTIN
2.390,71 0,38%

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Romanya Başbakanı ile görüşme yaptı!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bükreş'te Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu ile görüştü. Görüşme sonrası Yılmaz ile Ciolacu ortak basın toplantısı düzenlerken, Başbakan'ın Türkiye ziyareti açıklandı.

Yayın Tarihi: 26.04.2024 14:39
Güncelleme Tarihi: 26.04.2024 14:39

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Romanya Başbakanı ile görüşme yaptı!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bükreş’te Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu ile görüşme yaptı. Victoria Sarayı’nda Ciolacu tarafından karşılanan Yılmaz, iki ülkenin milli marşlarının icra edilmesi sonrası tören kıtasını selamlayarak baş başa görüşme yaptı. Daha sonra heyetler arası görüşme de yapan Yılmaz, Ciolacu ile birlikte ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Bugün oldukça verimli bir görüşme yaşandığını aktaran Yılmaz, Mayıs ayında Ciolacu’yu Türkiye’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyacaklarını ifade etti. Geniş bir yelpazede gündem değerlendirmesi ve çeşitli ilişkilerin ele alındığını aktaran Yılmaz, Cumhurbaşkanlarının geçen hafta telefonda görüştüğünü söyledi. Ayrıca Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilerin güçlü bir güven anlayışına dayandığını ifade etti. Ayrıca 1934 yılında imzalanan Balkan Antantı’nın uluslararası güvenlik alanında büyük bir dayanışma örneği olduğunu ekledi. Diğer yandan Romanya’yı NAYO üyeliğinin 20’inci yılı nedeniyle tebrik ettiğini ifade etti. 

Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ni kurarak imzalamak istedikleri konusunda mutabık olduklarını ifade eden Yılmaz, Türkiye ziyaretinde söz konusu anlaşmanın imzalanabileceğini kaydetti. 

Ticaret hacminde 12-13 milyar dolar bekleniyor 

Romanya ile Türkiye arasındaki ticaret ortaklığının son derece büyük olduğunu söyleyen Yılmaz, 2 yıl üst üste 10 milyar dolar seviyesinin aşıldığını ifade etti. Daha da yüksek seviyeleri hedeflediklerini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Ocak-Şubat 2024 döneminde 2023’teki aynı döneme kıyasla yüzde 11 artış olduğunu belirtti. Bu yıl da 12-13 milyar dolarlık seviyelerin olmaması için hiçbir sebep olmadığını ifade etti. 

Türk şirketlerin Romanya’da çok sayıda insana iş sağladığını ve ihracatlarına katkıda bulunduğunu belirten Yılmaz, Tuzla-Podişor Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin önemine değindi. Önemli altyapı firmalarının da ülkede faaliyet gösterdiğini ekleyerek, gelecek dönemde Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) ve benzeri iş birliklerini içeren toplantılar yapılacağını ifade etti. 

24-25 Nisan tarihlerinde Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in Romanya’da olduğuna dikkat çeken Yılmaz, verimli bir ziyaret gerçekleştirildiğini aktardı. Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşındaki Karadeniz üzerinden ulaştırdığı yardımlara dikkat çeken Yılmaz, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin bölgede artan gerilime rağmen teminat işlevi görmeye devam ettiğini aktardı. Uygulamaların titizlikle sürdürülmeye devam edeceğini belirten Yılmaz, daha sonra Gazze’de yaşananlara karşı Türkiye’nin tavrının net olduğunu dile getirdi. Ayrıca Türkiye’nin barıştan ve huzurdan yana bir politika sürdürdüğünü de ekledi. 

Son olarak Cevdet Yılmaz, Romanya’da ikamet eden Türk ve Tatar Türkü soydaşların iki ülke arasında dostluk köprüsü görevi gördüğünü ifade etti. Türk vatandaşlarının Romanya’da huzurlu bir yaşam sürdürdüğünü ifade eden Yılmaz, tüm vatandaşların Anayasa ile güvence altına alındığını anımsattı. Diğer ülkelerin de bunu örnek almasını temenni ettiklerini söyleyerek sözlerini tamamladı.