Bist 100
10.262,96 0%
DOLAR
32,3 -0,14%
EURO
34,81 -0,06%
ALTIN
2.396,19 0,61%

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ortak basın açıklamasına başladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Beştepe’de karşıladığı Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmesini tamamladı!

Yayın Tarihi: 24.04.2024 16:36
Güncelleme Tarihi: 24.04.2024 16:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ortak basın açıklamasına başladı!

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, baş başa görüşmenin ardından ortak basın toplantısına başladı. İlk olarak Erdoğan tarafından bir açıklama yapılırken, ilişkilerin geliştirilmesi konusunda iki liderin mutabık olduğu vurgulandı. Bugünkü görüşmelerde çok boyutlu ilişkileri konuştuklarını ifade eden Erdoğan, turizm alanındaki iş birliğinin de her geçen gün geliştiğine dikkat çekti. Her alanda yoğun ilişkilerin olduğunu söyleyen Erdoğan, Almanya’da yükselen İslam karşıtlığını vurguladı. Bu konuya yönelik endişelerin arttığını belirten Erdoğan, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele konusunda Almanya’dan daha fazla destek talep ettiklerini belirtti. Ayrıca Türkiye-AB ilişkilerinin ve savunma sanayi kısıtlamalarının da yine konuşulan konular arasında yer aldığını aktardı. 

İkili ilişkilerin yanı sıra Erdoğan, bir de Gazze’deki zulme dikkat çektiğini ve İsrail devam ettiği sürece bölgesel ve küresel barışa yönelik tehditlerin arttığını belirtti. İran ile İsrail arasındaki gerilimin buna en çarpıcı örnek olduğunu kaydeden Erdoğan, kalıcı ateşkes için çabalamaya devam edeceklerini vurguladı. 

Steinmeier’den açıklama! 

Basın toplantısında Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türkiye’nin konukseverliğine dikkat çekere 3 gününün güzel geçtiğini ifade etti. Gaziantep ve Ankara davetleri için teşekkür eden Steinmeier, Türkiye ile Almanya arasındaki güzel ilişkiye dikkat çekti. İnsani ilişkilerin bağları özel kıldığını kaydeden Steinmeier, deprem bölgesini ziyaret ettiğini kaydetti. Ayrıca bölgedeki yeniden inşa çalışmalarının takdire şayan olduğunu da ekledi. Suriyeli göçmenlerin de bu depremde mağdur olduklarına dikkat çeken Steinmeier, Almanya olarak depremzedeleri desteklemeye devam edeceklerini kaydetti. Ortak çözümler sunmanın önemini vurgulayan Almanya Cumhurbaşkanı, Kıbrıs ve Ukrayna konularının da ele alındığını ekledi. 

Ortadoğu’da devam eden saldırıları ele alan Steinmeier, 7 Ekim saldırısı gerçekleşmeseydi, savaşın da çıkmayacağını belirtti. Ayrıca Filistinliler için siyasi bir perspektif olması gerektiğini ifade etti.