Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Cumhurbaşkanı Erdoğan TOBB Genel Kurulu'ndaki konuşmasını tamamladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen TOBB Genel Kurulu’nda gündeme ilişkin konuşma yaptı.

Yayın Tarihi: 15.05.2024 16:18
Güncelleme Tarihi: 15.05.2024 16:18

Cumhurbaşkanı Erdoğan TOBB Genel Kurulu'ndaki konuşmasını tamamladı!

TOBB’un yönetimine teşekkür ederek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihdam oluşturan girişimci ruhların da salonda olduğunu ifade ederek Türk ekonomisinin kalbinin salonda attığına değindi. TOBB genel kurullarına katılmaya her zaman özen gösterdiğini belirten Erdoğan, sorunlara ortak bir akılla çözüm arandığını belirtti. Togg projesinin TOBB ile birlikte hayata geçirildiğine dikkat çeken Erdoğan, bugün yolları aşındıran binlerde Togg’da TOBB Genel Kurulu’nun emeği olduğunu ifade etti. 

Elektrik araç piyasasında Togg’un büyük bir ivme yakaladığına dikkat çeken Erdoğan, uzun yıllar boyunca trendi yakalamaya devam ettiklerini kaydetti. Ayrıca Togg henüz proje aşamasındayken çok uğraşıldığını ve projenin itibarsızlaştırılmaya çalışılığını aktardı. 

En son 28 Mayıs seçimleri sonrası TOBB mensuplarıyla bir araya geldiklerini ifade eden Erdoğan, son bir sene içinde yapılan 3 seçimin iş dünyasını yorduğunu kaydetti. 2023’ün ekonomik anlamda meşakatli olduğunu belirten Erdoğan, küresel ekonomide yaşananlara değindi. Dünyada 50-60 yıllık zirveye çıkan enflasyonun tüm atılan gerekli adımlara karşın bir endişe unsuru olduğunu ifade etti. ABD ve AB merkez bankalarının enflasyonun düşüşüne dair bir tarih veremediğini anımsatan Erdoğa, 6 Şubat depremlerinde 53 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini kaydetti. 850 bin bağımsız bölümün kullanılamaz hale geldiğini kaydeden Erdoğan, yol haritasının belirlendiğini ve uygulanmaya başladığını da ekledi. 

Ekonomi programlarının artık sonuçlarının görülmeye başlandığını ifade eden Erdoğan, 2023 yılında yüzde 4.5’lik büyüme kaydedildiğine dikkat çekti. Kişi başı gelirin 13 bin 110 dolara kadar yükseldiğini ekleyen Cumhurbaşkanı turist sayısının arttığını da vurguladı. Ayrıca işsizlik oranının da yüzde 8.6 seviyesiyle son 11 yılın en düşük seviyesine gerilediğini ekledi. Türkiye risk priminin giderek düştüğünü ifade eden Erdoğan, bu düşüşle birlikte dış finansmana erişimin arttığını da ekledi. Ayrıca rezervlerin yeniden 127 milyar dolarlık seviyeye yükseldiğini de belirtti. 

Yapısal reformları hızlandırdıklarını belirten Erdoğan, Türkiye’nin hem üretim hem büyüme hem de tasarruf göstermesi gerektiğini, kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak zorunda olduğunu belirtti. Tasarrufu artırmak üzere heyetin çalışma yaptığını belirten Erdoğan, kamu malının korunmasına bir kez daha dikkat çekti. Ayrıca tasarruf tedbirlerine istisnasız herkesin uymak zorunda olduğunu da vurguladı. İsrafın önüne geçmeyi hedeflediklerini belirten Erdoğan, eş dost atamalarının takibinde olduklarını belirtti. Kamu kurumlarındaki skandallara artık dur denilmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, herkesi tasarruf paketini uygulamaya davet ederek sözlerini tamamladı.