Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Macaristan Ziyareti ve Önemi
Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Macaristan ziyaretinin ülke ilişkileri açısından taşıdığı anlamı değerlendirdi. Ekşioğlu, "Bu ziyaret, Türkiye'nin Avrupa'nın karşılaştığı birçok hayati meseledeki rolünü ve önemini bir kez daha ortaya koyuyor" dedi.
2024 Türk-Macar Kültür Yılı
Ekşioğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 18 Aralık 2023'te gerçekleştirdiği ziyareti, "2024 Türk-Macar Kültür Yılı" çerçevesinde yapılan birçok etkinliğin başlangıcı olarak tanımladı. Kültürel ilişkilerin güçlendirilmesinin yanı sıra geçmişe dönük dostluğun da hatırlanması gerektiğini vurguladı.
100 Etkinlik Hedefiyle Yılmak Olmayan Başarı
Büyükelçi Ekşioğlu, "100'üncü yılda 100 etkinlik" hedefinin yıl bitmeden başarı ile gerçekleştirildiği bilgisini paylaşarak, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın gerçekleştirdiği konserin bu hedefin tamamlandığı 100'üncü etkinlik olduğunu açıkladı. Ekşioğlu, Türk ve Macar kültürel çevrelerin bu etkinliğe gösterdikleri ilgi sayesinde hedefe ulaşmanın mümkün olduğunu sözlerine ekledi.
Pek Çok Etkinlik ve Katılım
Kültür Yılı çerçevesinde Macaristan genelinde gerçekleştirilen etkinlikler, konserler, tiyatro gösterileri ve gastronomi buluşmalarıyla birlikte kültürel diplomasinin etkilerini artırdı. Ekşioğlu, etkinliklerin 1 milyondan fazla kişiye ulaştığını belirterek, Macar halkının geçen yıl boyunca Türk kültürüyle olan etkileşiminde önemli bir artış gözlemlediklerini aktardı.
Erdoğan'ın Ziyareti ve Avrupa Siyasi Topluluğu
Ekşioğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'ne katılımının önemine dikkat çekerek, güvenlik, enerji arz güvenliği ve göç meseleleri gibi konuların zirve gündeminde yer alacağını öngördüğünü ifade etti.
Macaristan ve Türkiye'nin Tarihsel Bağları
Büyükelçi Ekşioğlu, Türk-Macar ilişkilerinin tarihi kökenlerini ve geliştirilmesi gereken dostluk ilişkilerini ön plana çıkardı. Türkiye'nin, Macaristan'daki derin köklü ilişkilerini başka milletlerle olan sair etkileşimlerinden farklı bir noktaya taşıdığına dikkat çekti.
Macaristan'da Bir Türk Diplomat Olmak
Ekşioğlu, Macaristan'da bulunmanın kendisi için bir ayrıcalık olduğunu vurgulayarak, "Burada kendimi evimde hissediyorum. Türk halkının tarihi ve kültürel bağları, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini daha da güçlendiriyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'ne iştirak etmek üzere yapacağı resmi ziyaretin önemini, "2024 Türk-Macar Kültür Yılı" faaliyetleri başta olmak üzere ikili ilişkilerde atılan adımları ve Macaristan'ın Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı sürecini AA muhabirine değerlendirdi.