Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,36 -0,03%
EURO
34,87 0,16%
ALTIN
2.380,25 -0,19%

Cumhurbaşkanı Erdoğan Başbakan Sudani ile ortak açıklamasına başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ortak basın toplantısı düzenledi.

Yayın Tarihi: 22.04.2024 17:20
Güncelleme Tarihi: 22.04.2024 17:20

Cumhurbaşkanı Erdoğan Başbakan Sudani ile ortak açıklamasına başladı

Düzenlenen basın toplantısı öncesi Irak ile Türkiye arasında Kalkınma Yolu Projesi imzalandığı duyurulurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’la Türkiye arasındaki bağa dikkat çekti. Başbakan Sudani’ye teşekkürlerini sunan Erdoğan, Irak’ın stratejik değeri olan bir komşu olduğunu ifade etti. Güvenlik, ticaret, ulaşım ve tarım gibi pek çok ballıkta görüşme yaptıklarını kaydeden Erdoğan, altına imza atılan anlaşmaların gerçekleştirilmesi için gereken koordinasyonu sağlayacaklarını belirtti. 

Cumhurbaşkanı Başbakan ile gerçekleştirişen görüşmelerde Erdoğan, Türkiye-Irak ilişkilerinin geniş bir yelpazede ele alındığını aktardı. Güvenlik ve terör konularının asıl gündem konuları olduğunu vurgulayarak PKK ve benzeri terör örgütüne dair Irak’ın ihtiyaç duyduğu desteği sağlamaya hazır olduklarını da ekledi. 

Irak’ın önde gelen ticaret ortaklarından biri olduğu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz yıl 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmi gerçekleştiğini ifade etti. 

Konuşmasının devamında Erdoğan, Gazze’de yaşananları ele aldı. Devam eden saldırıların durması için ellerinden geleni yaptıklarını kaydeden Erdoğan, Gazze’nin yanında olmaya devam edeceklerini ve yüm imkanların yine seferber edileceğini ekledi. 

Irak ziyaretinin ikinci ayağı Erbil’e az önce sonra geçeceklerini söyleyen Erdoğan, Türkmenlerle bir araya geleceklerini ifade etti. Iran halkının Türk halkı ile dost ve kardeş olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, son olarak şunları ekleyerek sözlerini tamamladı: 

“Irak halkı bizim kardeşimizdir, dostumuzdur. Tüm Irak'ı bir bütün olarak görüyor ve demografik zenginliğine büyük önem veriyoruz. Kritik bir dönemde gerçekleşen ziyaretimin iyi şeylere vesile olacağına inanıyorum.”