DOLAR
42,8 -0,02%
EURO
50,26 -0,18%
ALTIN
6.073,24 -1,68%
BITCOIN
3.836.469,9 -1,56%

Cumhurbaşkanı Caparov, TDT Üye Ülkeleri Hükümet Başkanları ve Cumhurbaşkanı Yardımcılarını Kabul Etti

Cumhurbaşkanı Sadr Caparov, Bişkek’te düzenlenen TDT Hükümet Başkanları ve Cumhurbaşkanı Yardımcıları toplantısı kapsamında temsilcileri kabul etti; işbirliği ve somut adımlar vurgulandı.

Yayın Tarihi: 18.09.2025 17:51
Güncelleme Tarihi: 18.09.2025 18:58

Cumhurbaşkanı Caparov, TDT Üye Ülkeleri Hükümet Başkanları ve Cumhurbaşkanı Yardımcılarını Kabul Etti

Cumhurbaşkanı Sadr Caparov, TDT heyetini Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti

Cumhurbaşkanı Sadr Caparov, Kırgızistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Üye Ülkeleri Hükümet Başkanları ve Cumhurbaşkanı Yardımcıları heyetini Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Görüşmede, Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Adılbek Kasımaliyev, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kazakistan Başbakanı Olcas Bektenov, Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev hazır bulundu.

Toplantının önemi ve Caparov'un değerlendirmesi

Caparov kabulde yaptığı konuşmada, Bişkek'te gerçekleşen toplantının "TDT içindeki işbirliğinin geliştirilmesinde önemli bir aşamayı temsil eden tarihi bir olay" olduğunu vurguladı. Caparov, Teşkilatın kuruluşundan bu yana kaydedilen ilerlemeye dikkat çekerek, devam eden gelişmenin sürdürülebilir olması için gerçek sonuçlar getirecek somut adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Caparov, birçok ekonomik, altyapı ve insani meselenin hükümet başkanları düzeyinde daha etkin şekilde çözülebileceğine olan inancını dile getirdi. Ayrıca siyasi irade ve destekle hayata geçirilecek pratik tedbirlerin, teşkilatın uluslararası alandaki otoritesinin güçlenmesine katkı sağlayacağına işaret etti.

Ekonomik ilişkiler ve yatırım mekanizmaları

Caparov, Türk devletleri arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin aktif bir biçimde geliştiğini belirtti. Bu bağlamda Türk Yatırım Fonu'nun önemine vurgu yapan Caparov, fonun hükümet başkanları düzeyinde faaliyetlerinin yoğunlaştırılmasının gerekliliğine inandığını ifade etti.

Toplantı çerçevesinde ele alınan konuların, hükümetlerarası koordinasyonla altyapı, ticaret ve insan odaklı projelerde hız ve etkinlik sağlayabileceği değerlendirildi; bu yaklaşım, TDT'nin somut işbirliği mekanizmalarını güçlendirme hedefiyle örtüşüyor.

Tarafların değerlendirmesi

TDT Üye Ülkeleri Hükümet Başkanları ve Cumhurbaşkanı Yardımcıları, Kırgızistan tarafından yapılan sıcak karşılama ve ev sahipliği için memnuniyetlerini dile getirdi. Hükümet başkanları, Kırgızistan'ın teşkilata başarılı dönem başkanlığı yaptığını ve bu tür temasların TDT'nin gelişmesine ve entegrasyon süreçlerinin derinleşmesine katkıda bulunacağını belirtti.

Sonuç olarak, Bişkek'teki toplantı, TDT içindeki hükümet düzeyindeki işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılmasının önemini öne çıkarırken, ekonomik ve altyapısal projelerde koordinasyonun artırılması ve yatırım mekanizmalarının etkinleştirilmesi öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadr Caparov (ortada), Kırgızistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen Türk...

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadr Caparov (ortada), Kırgızistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Üye Ülkeleri Hükümet Başkanları ve Cumhurbaşkanı Yardımcılarının yer aldığı heyeti kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan görüşmede, Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Adılbek Kasımaliyev (sol 3), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz (sağ 3), Kazakistan Başbakanı Olcas Bektenov (sol 2), Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov (solda), Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov (sağ 2) ve TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev (sağda) yer aldı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadr Caparov (ortada), Kırgızistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen Türk...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı