Çin'in Guangdong eyaletinin Cuhay kentinde, 12-17 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen 15. Cuhay Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı, önemli anlaşmalara ev sahipliği yaptı. Fuarda imzalanan toplam satın alma anlaşmalarının bedeli 280 milyar yuan (yaklaşık 38,7 milyar dolar) olarak belirtildi.
Devlet televizyonu CCTV'nin haberine göre, bu yılki etkinliğe 47 ülke ve bölgeden 1000'den fazla firma katıldı. İlk üç günü profesyonel alıcılara özel olan fuar, sonraki üç günde halka açılarak toplamda yaklaşık 600 bin ziyaretçi çekti.
Cuhay Havacılık Fuarı, Çin'in, askeri ve sivil havacılık teknolojilerinde kaydettiği ilerlemeleri sergileyen bir platform olarak büyük bir önem taşıyor. Bu yılki etkinlikte, yerli üretim hayalet savaş uçağı J-35A, büyük uçak motoru AEF1200, karadan havaya füze sistemi HQ-19 ve entegre uzay-hava savaş uçağı prototipi ilk kez kamuoyuna tanıtıldı.
Ayrıca, Çin Donanması ilk kez fuarda yer alarak, uçak gemilerine özel tasarlanan J-15 sınıfı savaş jetlerini sergiledi. ‘Uçan köpekbalığı’ olarak bilinen J-15T ve J-15D elektronik harp uçakları gösteri uçuşları gerçekleştirdi.
Etkinlik kapsamında, Çin'in yerli üretim uzun menzilli yolcu uçağı modeli C929 ilk siparişini alırken, C919 ve C909 yolcu uçakları için de yeni siparişler geldi.
Fuarda, Çin-Rusya Stratejik Güvenlik İstişare Toplantısı'na katılan Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu da yer aldı. Rusya'nın hava akrobasi takımı Russian Knights gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Ayrıca, Rus yetkililer tarafından tanıtılan Su-57E savaş uçağının da ilk siparişi alındı; ancak alıcının kim olduğu henüz açıklanmadı.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.