Çorum’da çiftçiler kuraklığın ardından güz ekimine başladı
Çorum’da hasat çalışmalarını tamamlayan üreticiler, kurak geçen sezonun ardından gelecek yılın mahsulleri için ekim işlemlerine başladı. Güzlük hububat, soğan ve patates ekimleri kış öncesinde yoğun şekilde yürütülüyor. Çiftçiler, tohumların kar sularıyla beslenmesinin verimi artırdığına dikkat çekiyor ve geçen sezon yaşanan kuraklığın ardından daha iyi bir verim beklediklerini ifade ediyor.
Bozboğa köyünde üretim planlaması
Çorum Merkez ilçesine bağlı Bozboğa köyünde üretim yapan Eren Kara, sahadaki uygulamalar ve planlamayı aktardı. Eren Kara, sertifikalı tohum tercihleri ve satış anlaşmaları hakkında bilgi verdi.
Çiftçi için her zaman umut topraktır
Sertifikalı arpa ekimi gerçekleştiriyoruz. Pancar Kooperatifi ile anlaşmalı olarak, elde ettiğimiz ürünü tohum bazında satışa sunacağız. Aşağı kesimlerde ise sertifikalı buğday ekimi yapacağız. Yaklaşık 500 dönüm arazi ekiyoruz. Bunun yaklaşık 100 dönümünü buğday, 60 dönümünü arpa, 200 dönümünü soğan, 150 dönümünü ise patates oluşturuyor. İki yıldır kuraklıkla mücadele ediyoruz. Bu nedenle verimlerde düşüş yaşandı, elbette sıkıntılar var. Ancak çiftçi için her zaman umut topraktadır, üretmeye devam ediyoruz.
Hasat sonrası satış kanalları ve beklentiler
Kara, üretimin pazarlanması konusunda şu bilgileri paylaştı: Genelde anlaşmalı tohum ekimi yapıyoruz. Anlaşmalı buğday veya arpa tohumlarını hasat sonrası aldığımız bayilere teslim ediyoruz. Buraya ekimini yaptığımız arpayı ise Pancar Kooperatifine tohum olarak vereceğiz. Anlaşmalı olmayan buğday ve arpayı ise pazarda, borsa üzerinden satıyoruz. Patatesi ağırlıklı olarak Ankara bölgesine, soğanı ise İstanbula gönderiyoruz. Zaman zaman marketlere de soğan ve patates satışı yapıyoruz.
İnşallah bu yıl tüm çiftçiler için güzel geçer, dolusuz, kuraksız ve bol yağışlı bir sezon olmasını temenni ederek umutlarımız 2026’ya kaldı.
ÇORUM'DA ÇİFTÇİLER KURAK GEÇEN SEZONUN ARDINDAN GELECEK YILIN MAHSULLERİNİ YETİŞTİRMEK İÇİN EKİM İŞLEMİNE BAŞLADI.