Çorum'da 'Açık Ateş Etkinlikleri' başladı: Hitit kökenli gastronomi üç gün tanıtılacak

Çorum'da 'Açık Ateş Etkinlikleri' başladı. 3 gün sürecek etkinlikte yerli ve yabancı şefler, uzmanlar ve akademisyenler Hitit kökenli mutfağı tanıtıyor.

Yayın Tarihi: 04.06.2026 16:50
Güncelleme Tarihi: 04.06.2026 16:54

Çorum'da 'Açık Ateş Etkinlikleri' başladı: Hitit kökenli gastronomi üç gün tanıtılacak

Çorum'da 'Açık Ateş Etkinlikleri' başladı

Çorum'un Hititler'e uzanan zengin gastronomi mirasını dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlenen 'Açık Ateş Etkinlikleri' başladı. Etkinlik, Gastro Çorum projesi kapsamında, Çorum Belediyesi öncülüğünde yürütülüyor ve 3 gün boyunca devam edecek; programın 6 Haziran’a kadar sürmesi planlanıyor.

Program ve katılımcılar

Etkinlikler, açık ateş pişirme ustaları, gastronomi uzmanları, gurmeler, şefler ve yazarları bir araya getiriyor. Yurtdışından İspanya, Brezilya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri temsilcileri katılıyor; Türkiye'den de tanınmış şefler, aşçılar ve gastronomi yazarları programda yer alıyor. Organizasyon, kentin yöresel lezzetlerinin sergilenmesi ve açık ateş tekniklerinin uluslararası platformda paylaşılması üzerine kurulu etkinlikler içeriyor.

Açılış ve kent içi etkinlikler

Çorum Saat Kulesi önünde protokol üyeleri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilen kortej yürüyüşü, yöresel kıyafetler, müzik ve gösteriler eşliğinde Bedesten'e kadar sürdü. Buradaki programda kentin yöresel yemekleri tanıtılarak katılımcılara ikram edildi. Etkinlik kapsamında ayrıca Hitit Üniversitesi öğrencilerince hazırlanan resim sergisinin açılışı yapıldı.

Yetkililerin değerlendirmeleri

Çorum Valisi Ali Çalgan, programda yaptığı konuşmada mutfağın ve emeğin önemine vurgu yaparak, "Mutfağa saygı, emeğe saygı, insana saygı, birbirinden ayrılmayan çok önemli kavramlardır. Bu Süper Lig’de bizim de mutfağımızın kıymet göreceğini, takdir göreceğine inanıyoruz" dedi.

Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ise proje hedeflerine işaret ederek, kentin gastronomi alanında UNESCO ağına dahil edilmesi amacını aktardı: "Geriye bir gastronomi kalmış, Allah'ın izniyle bu birlik, bu beraberlik ve zengin gastronomisiyle de süper ligde olacağız. UNESCO nezdinde en önemli olan gastronomi alanıyla ağa girmek suretiyle dünya ölçeğinde süper ligde olmaya adayız."

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk etkinliğin küresel görünürlüğe katkısına dikkat çekti: "Bu etkinliğimizle birlikte artık sesimizi dünyaya duyuracağız. Ateşin yakışıyla beraber artık daha da büyüyerek dünyayı kucaklayan bir ateş olacak."

ÇESOP Başkanı Recep Gür ise gastronomi altyapı çalışmalarının tamamlandığını belirterek, "İnşallah bu yaptığımız çalışmalar tüm dünya ülkelerinde de bize faydalı ve yardımcı olur" ifadelerini kullandı.

Etkinliğin önemi ve beklenen etkiler

Organizasyon, Çorum'un Hitit kökenli mutfak geleneğini görünür kılmayı, yerel üretim ve gastronomi uzmanlığını destekleyerek turizm ve kültürel tanıtımı güçlendirmeyi amaçlıyor. Uluslararası katılım, açık ateş pişirme tekniklerinin paylaşılması ve akademik katkılarla birlikte etkinliğin kent kimliğinin gastronomi ekseninde pekişmesine katkı sağlaması bekleniyor. Yerel paydaşların vurguladığı birlik ve altyapı hazırlığı, projenin sürdürülebilir tanıtım hedefleri açısından ön plana çıkıyor.

PROGRAM DAHİLİNDE YAPILAN YÖRESEL LEZZETLER ŞEFLERİN BEĞENİSİNE SUNULDU

PROGRAM DAHİLİNDE YAPILAN YÖRESEL LEZZETLER ŞEFLERİN BEĞENİSİNE SUNULDU

YÖRESEL KIYAFETLER GİYİLEREK VATANDAŞLAR KORTEJE KATILIM SAĞLADI

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.