Bist 100
9.915,62 2%
DOLAR
32,45 -0,15%
EURO
34,83 -0,66%
ALTIN
2.427,5 0,14%

Çok işlenmiş gıdalarda ölümcül tehlike! 32 hastalığa resmen gel diyor

Çok işlenmiş gıdalar, sağlığımız için büyük bir risk oluşturuyor. Yapılan yeni bir araştırma, bu gıdaların kanserden kalp hastalığına, diyabetten solunum yetmezliğine kadar 32 farklı hastalığa yol açtığını ortaya koydu. Uzmanlar, bu gıdaların günlük diyetimizin yüzde 80’ini oluşturduğunu ve acilen tüketimini azaltmamız gerektiğini uyarıyor. Peki çok işlenmiş gıdalar hangileri? İşte bilmeniz gerekenler...

Yayın Tarihi: 01.03.2024 11:45
Güncelleme Tarihi: 01.03.2024 11:45

Çok işlenmiş gıdalarda ölümcül tehlike! 32 hastalığa resmen gel diyor

Çok işlenmiş gıdalar, sağlığımız için en büyük düşmanlardan biri. Bu gıdalar, vücudumuzda birçok hastalığa neden oluyor. Kanser, kalp hastalığı, diyabet, solunum yetmezliği gibi 32 farklı hastalık, çok işlenmiş gıdaların etkisi altında. Uzmanlar, bu gıdaların günlük diyetimizin yüzde 80’ini oluşturduğunu ve bunun çok tehlikeli olduğunu belirtiyor. Çok işlenmiş gıdalar neden zararlı, korunmak için ne yapmalıyız? İşte detaylar...

ÇOK İŞLENMİŞ GIDALAR NELERDİR?

Çok işlenmiş gıdalar, doğal hallerinden uzaklaştırılmış, kimyasal katkı maddeleri, renklendiriciler, tatlandırıcılar, aroma vericiler, kıvam artırıcılar gibi maddelerle zenginleştirilmiş gıdalardır. 

ÇOK İŞLENMİŞ GIDALAR

Fast food, cips, kraker, gazlı içecekler, kahvaltılık gevrekler, hazır çorbalar, soslar, salam, sosis, sucuk gibi gıdalar bu kategoriye girer.

ÇOK İŞLENMİŞ GIDALAR NEDEN ZARARLIDIR?

Çok işlenmiş gıdalar sağlığınızı bozuyor oldukça riske atıyor. İşte bu gıdaların sağlığa olan etkileri:

• Yüksek kalori, şeker, tuz, yağ içerirler ve obezite, diyabet, kalp hastalığı, hipertansiyon, yüksek kolesterol gibi hastalıklara sebep olurlar.

• Lif, vitamin, mineral, antioksidan gibi besleyici öğelerden yoksundurlar ve bağışıklık sistemini zayıflatırlar.

• İçerdikleri kimyasal katkı maddeleri, vücutta toksik etki yaratır, karaciğer, böbrek, sindirim sistemi gibi organlara zarar verir, alerji, astım, bağırsak hastalıkları gibi sorunlara yol açar.

ÇOK İŞLENMİŞ GIDALAR HAKKINDA

• İçerdikleri yapay tatlandırıcılar, iştahı artırır, tat alma duyusunu bozar, tatlı krizlerine neden olur.

• İçerdikleri trans yağlar, vücutta inflamasyonu artırır, kanser riskini yükseltir.

ÇOK İŞLENMİŞ GIDALAR NASIL AZALTILIR?

Çok işlenmiş gıdaların zararlarından korunmak için, tüketimini azaltmak gerekir. Bunun için şu adımları izleyebilirsiniz:

• Etiket okuma alışkanlığı edinin. İçindekiler listesinde çok sayıda kimyasal madde gördüğünüz gıdalardan uzak durun.

• Paketli ve hazır gıdalar yerine, evde kendiniz pişirdiğiniz, temiz içerikli gıdaları tercih edin.

• Alışveriş yaparken, marketin dış çevresindeki reyonlara yönelin. Bu reyonlarda genellikle taze sebze, meyve, et, süt, yumurta gibi doğal gıdalar bulunur.

SAĞLIKLI GIDALAR

• Abur cubur atıştırmak yerine, sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın. Kuru yemiş, kurutulmuş meyve, yoğurt, peynir, meyve, sebze çubukları, humus, lor peyniri gibi seçenekler olabilir.

• Su içmeyi ihmal etmeyin. Gazlı içecekler, meyve suları, enerji içecekleri gibi şekerli içeceklerden kaçının. Bitki çayları, limonlu su, maden suyu gibi alternatifler kullanabilirsiniz.