Çocukları algoritmalardan uzaklaştırma hedefi

Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal medya düzenlemesiyle çocukları algoritmaların çekiminden uzaklaştırıp güvenli dijital alanlar oluşturmayı hedeflediklerini açıkladı.

Yayın Tarihi: 24.07.2026 16:08
Güncelleme Tarihi: 24.07.2026 16:08

Çocukları algoritmalardan uzaklaştırma hedefi

Çocukları algoritmalardan uzaklaştırma hedefi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yayımladığı videolu mesajda sosyal medya düzenlemesinin öncelikli amacını anlattı ve uygulamanın çocukların dijital ortamlardaki maruziyetini azaltmaya yönelik olduğunu belirtti.

Algoritmanın günlük yaşama etkileri:

Göktaş, algoritmaların ekran süresi boyunca beğenileri analiz ettiğini ve bunun sonucunda kullanıcıya daha fazla kişiselleştirilmiş içerik sunarak bireyleri dijital ortamda tutmaya çalıştığını vurguladı. "Bu kısır döngüde odaklanma becerimizi, zamanımızı ve başladığımız işi bitirme alışkanlığımızı kaybediyoruz" sözleriyle algoritmaların çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Düzenlemenin hedefleri ve ailelere çağrı:

Bakan, "Hayata geçirdiğimiz sosyal medya düzenlemesi ile çocuklarımızı algoritmaların ağından uzak tutmayı ve güvenli dijital alanlar oluşturmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullanarak düzenlemenin korunma ve güvenlik odaklı olduğunu belirtti. Ayrıca aileleri, "annelerimizi ve babalarımızı da bu süreçte bizlere destek olmaya ve ailecek daha fazla ekransız vakit geçirmeye davet ediyoruz" şeklinde yapılan çağrıya uymaya davet etti.

Mesaj, düzenlemenin hem teknolojik hem de aile içi sorumlulukları bir arada ele aldığını gösteriyor; uygulamanın detaylarıyla birlikte ailelerin bilinçlendirilmesi ve güvenli dijital alanların oluşturulması öncelikler arasında tutuluyor.

Bakan Göktaş: "Sosyal medya düzenlemesi ile çocuklarımızı algoritmaların ağından uzak tutmayı...

Bakan Göktaş: "Sosyal medya düzenlemesi ile çocuklarımızı algoritmaların ağından uzak tutmayı hedefliyoruz"

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.