Çocuklarda vitamin kullanımı: önce kan değerleri, sonra takviye
Okul döneminde ve mevsim geçişlerinde çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların sıklaştığını vurgulayan Medical Park İzmir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mevlüt Özkan Tokay, ebeveynlerin vitamin ve takviye ürünlerine başvurma eğiliminin arttığını belirtti. Tokay, bu ürünlerin rastgele kullanılmaması gerektiğini; önceliğin değerlendirme ve önleyici yaşam alışkanlıkları olması gerektiğini söyledi.
Vitamin değerlendirmesi ve öncelikler:
Dr. Tokay, son dönemde yapılan çalışmaların multivitamin ve C vitamini kullanımının hastalığa yakalanma sıklığını ve hastalığın seyrini değiştirmediğini gösterdiğini aktardı. Bu nedenle çocuklarda vitamin takviyesi kararının bireysel olarak verilmesi gerektiğini belirten Tokay, ülkemizde demir eksikliğinin sık görüldüğünü hatırlatarak, "Öncelikle kan değerleri taranmalı ve vitamin eksiklikleri tespit edilmelidir" uyarısında bulundu. Eksiklik saptanırsa önce bu değerlerin replasmanı yapılmalı, ardından gerekirse multivitamin kullanımına geçilmelidir.
Tokay ayrıca, çocuğun kan değerleri zaten iyiyse multivitaminlerin yalnızca bu değerleri korumak amacıyla kullanılabileceğini vurguladı ve vitaminlerin doktor kontrolünde planlanmasının önemini ifade etti.
Takviyeler, yaş sınırları ve okul başarısı destekleyicileri:
Vitamin kullanımında tıbben belirli bir yaş sınırı olmadığını söyleyen Dr. Tokay, prospektüslerde belirtilen yaş kısıtlarına dikkat edilmesi gerektiğini aktardı. Eksiklikler giderildikten sonra bazı vitamin gruplarının 2 yaş ve üzeri veya 4 yaş ve üzeri çocuklar için önerildiğini hatırlattı. Ayrıca okul başarısını desteklediği ileri sürülen Sitikolin, arjinin ve lizin içeren preparatların, etkileri olsa bile mutlaka doktor kontrolünde kullanılmaları gerektiğini belirtti.
Tokay, vitamin takviyesinin yerine konulmasının ve sürdürülmesinin tıbbi gözetim gerektirdiğini yineledi ve gereksiz ve düzensiz kullanımın hem etkinliği azaltabileceğini hem de gereksiz mali yük getirebileceğini ifade etti.
Okul dönemi önlemleri ve bulaşmayı azaltma:
Mevsimsel hastalıklarla mücadelede en temel önlemin düzenli beslenme ve uyku olduğunu vurgulayan Dr. Tokay, hijyen uygulamalarının okul ortamlarında büyük önem taşıdığını söyledi. Hasta çocukların okula gönderilmemesi gerektiğini; zira hastalığın en bulaşıcı olduğu dönemin ateşli dönem olduğunu belirtti. Tokay, "Ateşsiz geçen ikinci günün ardından çocuk tekrar okula gidebilir" dedi.
Aile içi korunmada ise hasta bireylerin birbirinden uzak durması, maske kullanımı ve ortak havlu, çatal, bıçak ile tabak kullanımından kaçınılmasının gerekli olduğunu söyledi. Sonuç olarak Dr. Tokay, vitamin takviyelerinin doktor önerisiyle, kan değerlerine dayalı ve yaşam tarzı önlemleriyle birlikte planlanmasının çocuk sağlığı için en doğru yaklaşım olduğunu vurguladı.
DR. MEVLÜT ÖZKAN TOKAY