Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Çocuklarda süper enfeksiyon alarmı: Uzmanlar uyarıyor! Okullara Dikkat!

Okulların açılmasıyla birlikte artan grip vakaları, çocuklarda süper enfeksiyon riskini de beraberinde getirdi. Uzmanlar, aileleri ve öğretmenleri uyarıyor: Enfeksiyonlu çocukları en az 5 gün okula göndermeyin!

Yayın Tarihi: 08.01.2024 14:46
Güncelleme Tarihi: 08.01.2024 14:46

Çocuklarda süper enfeksiyon alarmı: Uzmanlar uyarıyor! Okullara Dikkat!

Süper enfeksiyon, kış aylarında çocuklarda sık görülen nezle ve grip gibi hastalıkların başka virüslerle birleşerek salgına dönüşmesiyle oluşuyor. Süper enfeksiyon, çocukların bağışıklık sistemini zayıflatıyor, solunum yolu enfeksiyonlarına, kulak iltihaplarına, zatürreye ve hatta ölüme bile yol açabiliyor! Peki bu korkutan virüs nasıl bulaşıyor? Belirtileri nelerdir? Nasıl önlenir? İşte korkutan virüs hakkında tüm bilinmesi gereken gerçekler...

SÜPER ENFEKSİYON NEDİR?

Süper enfeksiyon, okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda görülen ve salgına dönüşebilen bir enfeksiyon türüdür. Süper enfeksiyon, nezle ve grip gibi hastalıkların başka virüslerle birleşmesi sonucu ortaya çıkar. Süper enfeksiyon, çocukların bağışıklığı çökertiyor, solunum yollarımızda ciddi sıkıntılar oluşturan bu virüs, ölüme dahi yol açabiliyor. Uzmanlar bu öldürücü  salgın türünün Covid-19’dan bile daha tehlikeli  olduğunu söylüyorlar. 

SÜPER ENFEKSİYONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

super enfeksiyon riskleri

Süper enfeksiyonun belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, kulak ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, kusma, ishal, karın ağrısı, deride döküntü, gözlerde kızarıklık, lenf bezlerinde şişlik gibi semptomlar sayılabilir.

SÜPER ENFEKSİYONUN TEDAVİSİ VE ÖNLENMESİ NASIL SAĞLANIR? 

Süper enfeksiyon, okullarda çok hızlı bir şekilde yayılabiliyor. Bu yüzden süper enfeksiyonu önlemek için ailelerin ve öğretmenlerin duyarlı olması, çocukların hijyenine ve sağlığına dikkat etmesi, enfeksiyonlu çocukların okula gönderilmemesi, süper enfeksiyonun yayılmasını ve ağırlaşmasını önleyebilir. Süper enfeksiyonu önlemek için dikkatli olunması gereken diğer tedbirler ise şunlardır:

* Çocukların ellerini sık sık yıkamaları, dezenfektan kullanmaları

*Enfeksiyonlu çocukların okula gönderilmemesi, doktora başvurması

*Çocukların aşılarını yaptırmaları, bağışıklık sistemini güçlendirmeleri

*Çocukların sağlıklı beslenmeleri, uyku düzenlerine dikkat etmeleri

*Çocukların stresten uzak durmaları, sigara dumanından kaçınmaları

*Çocukların maske takmaları, sosyal mesafeye uymaları

Doktorun önerdiği ilaçlar, bol sıvı, istirahat, nemlendirici, burun damlası, ağrı kesici, ateş düşürücü gibi destekleyici tedbirler alınabilir.

super enfeksiyon belirtisi

SÜPER ENFEKSİYON, COVİD-19’DAN DAHA TEHLİKELİ Mİ?

Süper enfeksiyonun belirtileri, Covid-19’un belirtilerine çok benziyor. Yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, kulak ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, kusma, ishal, karın ağrısı, deride döküntü, gözlerde kızarıklık, lenf bezlerinde şişlik gibi semptomlar gösterebiliyor.

Ancak süper enfeksiyon, Covid-19’dan daha tehlikeli olabilir. Çünkü süper enfeksiyon, birden fazla virüsün bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bu da tedavisini zorlaştırıyor. Ayrıca süper enfeksiyon, Covid-19’a karşı geliştirilen aşıların etkisini azaltabilir. Süper enfeksiyon, Covid-19’un mutasyon geçirmesine de neden olabilir.