DOLAR
42,8 0%
EURO
50,14 -0,01%
ALTIN
5.972,47 0,01%
BITCOIN
3.774.775,73 -0,2%

Çocuklarda kış dönemi enfeksiyonları: Uzmanlardan hijyen ve beslenme uyarısı

Şanlıurfa'da kışla birlikte çocuklarda grip, nezle ve bronşit vakaları artıyor. Uzmanlar hijyen, D ve C vitamini, dengeli beslenme ve belirtilerde sağlık kuruluşuna başvuru öneriyor.

Yayın Tarihi: 20.12.2025 11:31
Güncelleme Tarihi: 20.12.2025 11:39

Çocuklarda kış dönemi enfeksiyonları: Uzmanlardan hijyen ve beslenme uyarısı

Uzmanlardan çocuklara kış dönemi hijyen ve beslenme uyarısı

Şanlıurfa'da kış aylarının başlamasıyla birlikte grip, nezle ve bronşit vakalarında gözle görülür bir artış kaydediliyor. Uzmanlar, soğuk hava koşulları ve kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirilmesinin çocuklarda enfeksiyon riskini artırdığına dikkat çekiyor.

Artışın arkasındaki faktörler

Uzmanlar, kışın çocukların dışarıda güneş ışığından yeterince faydalanamaması ve kapalı ortamlarda etkileşimin artmasının, solunum yolu enfeksiyonlarının yayılmasını kolaylaştırdığını belirtiyor. Ayrıca bu dönemde bağışıklık sisteminin zayıflaması enfeksiyon duyarlılığını yükseltiyor.

Uzman önerileri

Dr. Aydın Bozkaya, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi, ailelere şu uyarılarda bulundu: "Çocuklar kış aylarında güneş ışığından yeterince faydalanamadığı için bu nedenle D vitamini takviyesi, C vitamini ve taze sebze ile meyve tüketiminin artırılması gerekiyor. Bağışıklığı düşen çocuklar enfeksiyonlara daha hızlı yakalanıyor. Düzenli uyku, bol sıvı tüketimi, dengeli beslenme ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi hastalıklardan korunmada büyük önem taşıyor. Çocuklarda ateş, öksürük ve halsizlik gibi belirtiler görüldüğünde zaman kaybedilmeden en yakın sağlık kuruluşlarına başvurulmalı" dedi.

Bu çerçevede uzmanlar, D vitamini takviyesi, C vitamini ve taze sebze ile meyve tüketiminin düzenlenmesi, düzenli uyku, bol sıvı alımı, dengeli beslenme ve özellikle hijyen kurallarına riayet edilmesinin önemini vurguluyor. Ayrıca ailelerin, çocuklarda ateş, öksürük ve halsizlik belirtileri fark ettiklerinde gecikmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiği hatırlatılıyor.

ŞANLIURFA’DA ÇOCUKLARDA ENFEKSİYON VAKALARINDA ARTIŞ YAŞANIYOR

ŞANLIURFA’DA ÇOCUKLARDA ENFEKSİYON VAKALARINDA ARTIŞ YAŞANIYOR

ŞANLIURFA’DA ÇOCUKLARDA ENFEKSİYON VAKALARINDA ARTIŞ YAŞANIYOR

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.