
Keneye Karşı Dikkatli Olun
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, çocuklarda keneye karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Aydın, kenelerin özellikle kulak arkası, ense ve saçla örtülü alanlarda gözden kaçabileceğini vurgulayarak, piknik gibi alanlardan dönüldüğünde vücudun tamamen kontrol edilmesini önerdi.
KKKA Nedir?
KKKA, Bunyaviridae ailesine bağlı nairovirüs grubundan kaynaklanan bir hastalıktır. Genellikle hayvanlardan insanlara bulaşan bu hastalık, bahar aylarında bağ ve bahçelerde karşılaşılan keneler aracılığıyla yayılabilir. Aydın, artik bölgesinde (Artvin, Bayburt, Tokat gibi) kene kaynaklı hastalıkların görüldüğünü ifade etti.
Hastalık Belirtileri
Aydın, hastalığın keneden bulaşmasının ardından ilk 10 gün içinde belirtilerinin ortaya çıktığını kaydederek, ateş, kas ağrısı, döküntü gibi bulguların görülebileceğini aktardı. Ayrıca, daha ciddi vakalarda kanama riski olduğunu belirtti.
Korunma Yöntemleri
Çocukların, bahçelere ve yeşil alanlara gittiğinde vücutlarını tamamen örtecek kıyafetler giymesi gerektiğine dikkat çeken Aydın, pantolonların çorapların içine sokulması ve açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesinin önemine değindi. Piknikten döndükten sonra vücudun dikkatlice kontrol edilmesi gerektiğini önerdi.
Çocuk Vakaları ve Takip Süreci
Aydın, bu yıl Artvin'den gelen ilk çocuk vakasını kabul ettiklerini, hastanın genel durumunun iyi olduğunu ve taburcu edildiğini belirtti. Geçen yıl 6-7 vaka görüldüğünü ifade eden Aydın, bu yıl hasta sayısının mevsimsel değişikliklerle değişebileceğine dikkat çekti.
Keneyi Çıkarma Yöntemleri
Uzman, kene ile karşılaşıldığında çıplak elle müdahale edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, kenenin ezilmesinin hastalık bulaşma riskini artırabileceğini belirtti. Kenelerden korunma ve çıkarılması için en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiği tavsiyesinde bulundu.
Ölümcül Riskler
KKKA’nın ölüm oranlarının erişkinlerde daha yüksek olduğunu hatırlatan Aydın, çocuk hastalarda şimdiye kadar kaybettikleri bir vaka olmadığını kaydetti. Ancak hastaların, kene tutunduktan sonra semptomları dikkatle takip etmeleri gerektiğini belirtti.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Pediatrik Enfeksiyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, çocuklarda kulak arkası, ense, saç ile örtülü alanlarda kenenin gözden kaçabildiğini, özellikle piknik gibi alanlardan dönüşte tüm vücuda bakılması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Aydın, AA muhabirine, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.