DOLAR
34,88 -0,06%
EURO
36,73 -0,3%
ALTIN
3.041,77 0,15%
BITCOIN
3.505.637,69 0,79%

Çin, Scarborough Sığı'nda Sahil Güvenlik Devriyesi Gerçekleştirdi

Çin, Güney Çin Denizi'ndeki Scarborough Sığı çevresinde sahil güvenlik devriyesi gerçekleştirdi, egemenlik iddialarını güçlendirmeye çalışıyor.

Yayın Tarihi: 30.11.2024 19:33
Güncelleme Tarihi: 30.11.2024 19:33

Çin, Scarborough Sığı'nda Sahil Güvenlik Devriyesi Gerçekleştirdi

Çin, Güney Çin Denizi'ndeki Scarborough Sığı çevresinde Filipinler ile sürdürdüğü egemenlik ihtilafı çerçevesinde sahil güvenlik devriyesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Çin Sahil Güvenliği, Scarborough Sığı'nın kara suları ve çevresindeki sularda 'kanun koruma faaliyetlerinin güçlendirildiği' bilgisini paylaştı.

Açıklamada, bu devriye faaliyeti ile 'ilgili sular üzerinde kontrolü güçlendirmek, ulusal sınır egemenliğini ve denizlerdeki hakları kararlılıkla savunmak' hedeflerinin bulunduğu ifade edildi. Devriye faaliyetleri, Çin ordusunun 28 Kasım'da gerçekleştirdiği tatbikatın ardından hayata geçirildi. Bu tatbikat, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Güney Cephe Komutanlığı tarafından, bölgedeki deniz ve hava kuvvetlerinin katılımıyla olan bir 'muharebe hazırlık devriyesi' olarak tanımlanmıştı.

Scarborough Sığı Hakkında

Üçgen biçimli ve ortasında lagün bulunduran Scarborough Sığı, Güney Çin Denizi'nin doğusunda, Filipinler'in kuzeyindeki Luzon Adası'na 120 deniz mili (222 kilometre) mesafede yer almaktadır. Hem Filipinler hem de Çin bu sığlığa yönelik egemenlik iddialarını sürdürmekte ve sıklıkla bu bölgede seyrüsefer faaliyetleri gerçekleştirmektedir.

2012 yılında, Filipinler Sahil Güvenliği’nin kaçak avlandıkları gerekçesiyle 8 Çin balıkçı gemisini alıkoyma girişimi, Çin Sahil Güvenliği'nin olaya müdahale etmesiyle iki ülke arasında gerilime yol açmış, akabinde Çin, bu bölgedeki kontrolünü ele geçirmişti.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrası bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının merkezinde yer alıyor. Çin, 1947'de yayımladığı haritayla denizin %80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunmuş, bu durum çeşitli ülkelerin (Vietnam, Brunei ve Malezya) bölgedeki hak iddialarıyla karşı karşıya kalmasına yol açmıştır.

Çin'in bu bölgedeki ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarıyla görünürlük sağlaması, bölge ülkeleri ve ABD tarafından eleştirilmektedir. 2016 yılında, Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in başvurusu üzerine yaptığı değerlendirmede, Çin'in Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığını hükme bağlamıştır.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.