DOLAR
34,81 -0,06%
EURO
36,88 -0,18%
ALTIN
2.990,16 -1,5%
BITCOIN
3.396.852,79 2,24%

Çin, Scarborough Sığı'nda Askeri Tatbikat Gerçekleştirdi

Çin, Scarborough Sığı çevresinde askeri tatbikat yaparak bölgedeki egemenlik iddialarını güçlendirmeye çalışıyor.

Yayın Tarihi: 28.11.2024 17:50
Güncelleme Tarihi: 28.11.2024 17:50

Çin, Scarborough Sığı'nda Askeri Tatbikat Gerçekleştirdi

Çin Askeri Tatbikatını Duyurdu

Çin, Güney Çin Denizi'nde, Filipinler ile egemenlik ihtilafı yaşadığı Scarborough Sığı çevresinde bir askeri tatbikat gerçekleştirdiğini bildirdi. Çin Halk Kurtuluş Ordusu Güney Cephe Komutanlığı'nın yaptığı açıklamada, bölgedeki deniz ve hava kuvvetlerinin katıldığı bir "muharebe hazırlık devriyesi" yapıldığı ifade edildi.

Tatbikatın Amacı

Açıklamada, tatbikatın ulusal egemenlik ve güvenliğin savunulması amacıyla yapıldığı, ayrıca Güney Çin Denizi'nde barış ve istikrarı korumaya yönelik bir faaliyet olarak nitelendirildi.

Scarborough Sığı'nın Stratejik Önemi

Scarborough Sığı, üçgen biçimindeki yapısıyla ortasında lagün bulunan bir deniz bendi olarak öne çıkıyor. Güney Çin Denizi'nin doğusunda, Filipinler'in kuzeyindeki Luzon Adası'na 120 deniz mili (222 kilometre) mesafede yer alıyor.

Filipinler'in "Panatag" ve Çin'in "Huangyan" adını verdiği bu sığlık, hala her iki ülkenin çatışan egemenlik iddialarına tanıklık eden bir bölge olmaya devam ediyor. 2012 yılında, Filipinler Sahil Güvenliği, kaçak avlandıkları gerekçesiyle 8 Çin balıkçı gemisini alıkoyma girişiminde bulunsa da olaya müdahale eden Çin Sahil Güvenliği, iki ülke arasında gerilime yol açmış ve sonrasında Çin, bölgedeki kontrolü ele geçirmiştir.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, 1945 sonrası bağımsızlıklarını kazanan bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının kaynağı olmuştur. Çin, 1947 yılında yayımladığı haritayla bölgenin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunmuş; Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da bu zengin yer altı kaynaklarına sahip bölgede hak iddia etmektedir.

Çin'in bu bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesi ve askeri varlığını artırması, bölge ülkeleri ve ABD tarafından eleştirilmektedir. Ayrıca, 2016 yılı itibarıyla Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in başvurusu sonucunda, Çin'in Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığını belirtmiştir.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.