Çin ve Senegal Arasındaki İşbirliği Güçleniyor
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Senegal Başbakanı Ousmane Sonko ile bir araya gelerek iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. Görüşme, Senegal'in Pekin ziyaretinin bir parçası olarak gerçekleşti.
Görüşmenin Detayları
Çin Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Şi Cinping, geçen yıl eylül ayında düzenlenen Çin-Afrika İşbirliği Forumu (FOCAC) Zirvesi'ni anımsatarak, zirvenin iki taraf arasında yeni bir işbirliği dönemi başlattığını vurguladı. Bu çerçevede, mutabakata varılan 10 Ortak Eylem inisiyatifi için Senegal ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.
Yeni Yatırım Alanları ve İşbirliği Zeminleri
Başkan Şi, Çinli şirketlerin Senegal’in yeni enerji ve dijital altyapısının inşasına katkı sağlamaya teşvik edileceğini belirtti. Senegal Başbakanı Sonko ise, iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığın derinleştirilmesi ve Kuşak ve Yol Girişimi çerçevesinde işbirliğinin artırılması üzerinde durdu.
Ortak Değerler ve İşbirliği Hedefleri
Sono, Senegal ve Çin'in “Küresel Güney” ülkeleri olarak ortak değerleri paylaştığını ve uluslararası eşitlik ile adaletin savunulmasında birlikte çalışmayı arzu ettikleri ifade etti. Ayrıca, ticaret, yatırım ve enerji gibi alanlarda işbirliğini geliştirerek Senegal’in ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.