Çin Devlet Başkanı Şi'nin Özel Sektör ile Buluşması
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ekonomide artan dış belirsizlikler ve yenilikçi teknolojilere daha fazla odaklanılan bir dönemde, ülkenin önde gelen özel sektör temsilcileriyle bir araya gelerek güven mesajı verdi.
Özel Sektör Temsilcileri Sempozyumda
Çin ajansı Xinhua'nın haberine göre, Şi, özel sektör sorunlarını ele almak amacıyla Başkent Pekin'de üst düzey devlet ve parti yetkilileri ile özel sektör temsilcilerinin buluştuğu bir sempozyuma katıldı.
Bu sempozyuma, Alibaba'nın kurucusu Jack Ma, Xiaomi'nin kurucusu Ley Cün, Tencent'in kurucusu Pony Ma Huatıng, BYD'nin kurucusu Vang Çüenfu, Huawei'nin kurucusu Rın Cıngfey ve CATL'in kurucusu Cıng Yüçün gibi birçok önemli iş insanı katıldı.
Güven Mesajı ve Politika Taahhütleri
Şi, sempozyumda yaptığı konuşmada, özel sektörü geliştirmeye yönelik politikaların Çin karakterindeki sosyalist sistemin bir parçası olduğunu belirtti ve "Bunlar değişemez ve değişmeyecek" dedi.
Devletin özel işletmelerin yasal haklarını koruyacağı sözünü veren Şi, ülkenin kanunla yönetilen bir sosyalist ülke olduğunu da hatırlatarak, "Özel girişimlerin yasa dışı faaliyetlerinin soruşturmadan ve cezalandırmadan kaçamayacağını unutmamalıyız" ifadesini kullandı.
Özel Sektör Yatırımları ve Gelecek Beklentileri
Çin'de, özel sektör yatırımlarında 2024'te %0,1 oranında bir azalma beklenirken, özel sektör yatırımlarının toplam sabit sermaye yatırımları içindeki payı 2019'da %56,42 iken 2024'te %50,08'e gerilemiş durumda. Kovid-19 sonrası ekonomik toparlanmadaki kırılganlık ve ABD ile rekabetin yarattığı jeopolitik gerilimler, iş güvenini etkilemiştir.
Bununla birlikte, DeepSeek gibi şirketlerin gelişimleri, özel sektörün teknoloji alanındaki rolünü ve yenilik üretme yeteneğini artırarak, iş dünyasında olumlu bir hava yaratmaktadır.
Sonuç
Devlet Başkanı Şi Cinping'in, özel sektör temsilcileri ile yaptığı buluşma, Çin'in ekonomik dönüşümüne ve özel sektörün geleceğine dair önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.