Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Çin’de deprem felaketi: 118 ölü, 500’den fazla yaralı

Çin’in kuzeybatısında yer alan Gansu eyaleti, dün gece yarısından bir dakika önce 6,2 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Depremde Gansu ve komşu Çinghay eyaletlerinde 118 kişi hayatını kaybederken, 500’den fazla kişi de yaralandı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, depremzedelere yardım ulaştırılması ve kurtarma çalışmalarının hızlandırılması için talimat verdi.

Yayın Tarihi: 19.12.2023 09:55
Güncelleme Tarihi: 19.12.2023 09:55

Çin’de deprem felaketi: 118 ölü, 500’den fazla yaralı

Çin ajansı Xinhua, depremin merkez üssünün Cişışan Bao’an Donşiang ve Salar Özerk İlçesi olduğunu duyurdu. Deprem, Gansu eyaletinin merkezi Lancou’da da şiddetli bir şekilde hissedildi.

Deprem anında bölgede yaşayan vatandaşlar, evlerinden ve iş yerlerinden panikle dışarı çıktı. Bazı vatandaşlar, depremin ardından artçı sarsıntıların olabileceği endişesiyle geceyi sokaklarda geçirdi.

Deprem sonrası bölgede yapılan ilk incelemelerde, Gansu eyaletinde 105, Çinghay eyaletinde 13 kişinin hayatını kaybettiği belirlendi.

Gansu’da 397 kişi yaralanırken, 16 kişinin durumunun kritik olduğu bildirildi. Çinghay’da ise 128 kişi yaralanırken, 20 kişiden haber alınamıyor.

Deprem, bölgedeki su ve elektrik şebekesi, ulaştırma altyapısı ve iletişim ağlarına da büyük zarar verdi. Çevre yerleşimlerde çok sayıda evin, yol ve altyapının hasar gördüğü, ilçeye bağlı birçok köyde elektrik ve su kesintilerinin olduğu aktarıldı.

Yerel meteoroloji birimleri, bölgede hava sıcaklığının sıfırın altında 15 dereceye kadar düşeceği uyarısında bulundu. Bu durum, depremzedelerin yaşam koşullarını daha da zorlaştırıyor.

Depremin ardından geçen 10 saatte en şiddetlisi 4,1 büyüklüğünde 4 artçı sarsıntı kaydedildi. Artçı sarsıntıların devam edebileceği ve vatandaşların tedbirli olması gerektiği belirtildi.

DEPREM BÖLGESİNE YARDIM

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, deprem bölgesine ilişkin bilgi aldı ve arama ve kurtarma çalışmalarının acil yürütülmesi ve depremden etkilenen vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması için çağrı yaptı.

Kurtarma çalışmaları için yerel afet yardım, itfaiye, asker ve polis birimlerinden 4 bine yakın görevli bölgeye sevk edildi.

Ayrıca çadır, katlanır yatak, battaniye gibi yardım malzemelerinin afet bölgesine ulaştırıldığı kaydedildi.

Çin Kızılhaçı da deprem bölgesine 10 milyon yuan (1,5 milyon dolar) değerinde acil yardım malzemesi gönderdi.

Çin Başbakanı Li Kıçiang da deprem bölgesine giderek incelemelerde bulundu ve depremzedelerle görüştü. Li, deprem bölgesindeki durumun yakından takip edilmesini ve vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanmasını istedi.

DEPREM BÖLGESİ

Gansu eyaleti, Himalaya Dağları’nın uzantısındaki geniş fay hattı üzerinde yer alan bölge, Çin’de büyük depremlerin sık yaşandığı yerlerden biri.

Bölgenin güneyindeki Sıçuan eyaletinde Eylül 2022’de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde en az 93 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Sıçuan eyaletinde 2008’de meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki deprem büyük yıkıma yol açmış, 90 bine yakın kişi yaşamını yitirmişti.