Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Çin, çevrim içi oyun pazarındaki 80 milyar dolarlık bir kaybın ardından kısıtlamalardan vazgeçmeyi düşünüyor!

Çin, 80 milyar dolarlık bir pazar kaybının ardından çevrim içi oyunlara yönelik yeni kısıtlamalarından vazgeçiyor gibi görünüyor.

Yayın Tarihi: 25.12.2023 14:56
Güncelleme Tarihi: 25.12.2023 14:56

Çin, çevrim içi oyun pazarındaki 80 milyar dolarlık bir kaybın ardından kısıtlamalardan vazgeçmeyi düşünüyor!

Çin’de çevrim içi oyun sektöründe 80 milyon dolarlık bir yara aldı. Çinli yetkililer, oyuncuların ne kadar harcama yapabileceklerini sınırlamayı ve onları çevrim içi ortamda daha fazla zaman geçirmeye teşvik eden ödülleri kısıtlamayı amaçlayan yeni kural taslaklarını açıkladı. Duyuru birdenbire ortaya çıktı, yatırımcıları ürküttü ve piyasaları alt üst etti.

Alınan kararın ardından oyun devi Tencent'in hisse fiyatı yüzde 16'ya kadar düşerken, rakibi NetEase'in hisseleri yüzde 28'lik rekor bir düşüş yaşadı. Oyuncular arasında popüler olan sosyal medya hizmeti Bilibili'nin hisseleri yüzde 14 değer kaybetti.

Bloomberg'in hesaplamalarına göre, Çin'in açıklamasının ardından sadece bu 3 hisse senedi 80 milyar doların üzerinde piyasa değeri kaybetti. Aynı zamanda, ABD ve Paris'e kadar uzanan çevrim içi oyunlarla ilgili hisseler de haber üzerine düşüşe geçti.

oyun

105 YENİ ÇEVRİM İÇİ OYUN ONAYLANDI

Yatırımcılar, 2020'nin sonlarında başlayan ve 2023'ün ortalarına kadar devam eden teknoloji sektörüne yönelik sert bir baskının yeniden canlanmasından korkuyor gibiydi. Bu baskılar, yaklaşık 3 yıl süren pandemi karantinalarının ardından ikna edici bir toparlanma sergilemekte zorlanan Çin ekonomisi üzerinde baskı yarattı.

Bu nedenle, Çin Ulusal Basın ve Yayın İdaresi alınan kararları oldukça hızlı bir şekilde geri çekmiş görünüyor. Ertesi gün sektörü yatıştırma arayışına girdi ve yayınlanan bir bildiriyle sektörün tepkisinin ciddi bir şekilde inceleyeceği ve taslak kuralları geliştireceği açıklandı.

Pazartesi günü, düzenleyici kurum 105 yeni çevrim içi oyunu onayladığını duyurdu. Bu da Pekin'in son kısıtlamalarını hafiflettiğinin muhtemel bir işaret olarak algılandı.

Çin'in çevrim içi oyunlara yönelik baskısı yeni değil. Pekin 2021 yılında 18 yaşından küçüklerin hafta içi oyun oynamasını yasaklamıştı. Ayrıca, hafta sonları da 3 saat oyun oynamalarını kısıtladı. Bu hamle, oyun bağımlılığını engellemeyi amaçlıyordu.