Çin, ABD ve Rusya Arasındaki Ukrayna Müzakerelerine Destek Veriyor

Çin, Suudi Arabistan'da yapılacak ABD-Rusya Ukrayna görüşmelerini destekleyerek tüm tarafların sürece dahil olması gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 18.02.2025 15:24
Güncelleme Tarihi: 18.02.2025 15:24

Çin, ABD ve Rusya Arasındaki Ukrayna Müzakerelerine Destek Veriyor

Çin'den Barışa Yönelik Destek

Çin, ABD ile Rusya arasında Ukrayna savaşına ilişkin Suudi Arabistan'da yapılması öngörülen görüşmeleri desteklediğini açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Guo Ciakun, Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, müzakerelerin önemine dikkat çekti.

Diyalog ve Müzakerelerin Önemi

Guo, “Ukrayna krizinin çözümünde diyalog ve müzakerelerin tek geçerli yol olduğuna inanıyoruz. ABD ile Rusya arasında barış görüşmeleri dahil, barışa katkı sağlayacak tüm çabaları destekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin görüşmelerden haberdar edilmediği ve sonuçları tanımayacaklarını belirtmesi üzerine Guo, “İlgili tüm tarafların zaman içinde sürece dahil olabilmesi gerekir.” diye ekledi. Guo, tarafların yapıcı bir rol oynamasının krizin çözümü için gerekli koşulları oluşturacağını umduğunu belirtti.

Çin'in Aktif Diplomatik Çabaları

Guo, Çin'in Ukrayna krizindeki tutumuna dair, “Çin ne bu krizin başlatıcısıdır ne de tarafıdır. Ancak krizin başlangıcından itibaren, siyasi yollarla çözüm önerdik.” dedi. Barışın Dostları grubunun kurulması gibi aktif diplomatik çabalarına dikkat çekti.

Çin, Ukrayna krizinin kökeninde yatan sebeplerin çözülmesi ve Avrupa'da dengeli bir güvenlik mimarisinin kurulması yönünde ülkelere işbirliği çağrısında bulundu.

Çin'in Jeostratejik Pozisyonu

Rusya-Ukrayna Savaşı, Çin ile ABD arasındaki jeostratejik rekabetin arttığı bir dönemde başladı. Çin ve Rus liderlerinin 4 Şubat 2022'de yaptıkları ortak açıklama, Pekin'in savaştan haberdar olduğu ve dolaylı olarak destek verdiği yönünde yorumlanmıştı.

Çin, tepki olarak uygulanan yaptırımlar ile Avrupa ve Rusya arasındaki ticaretin yön değiştirdiği süreçlerde ekonomik kazançlar elde etti. ABD ve Avrupa'nın, Çin'in Rusya'ya silah desteği sağlamaması yönündeki uyarılarına rağmen, Pekin'in askeri işbirliğini sürdürmesi dikkat çekti.

“Barışın Dostları” Grubu

Çin, savaşın sona ermesi için 17 ülkeden oluşan “Barışın Dostları” grubuna öncülük ediyor. Bu grup, 2024 Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturumunda barış çağrısı yapmayı planlıyor. Dışişleri bakanları düzeyindeki toplantılarda siyasi ve diplomatik çözümlerin önemine vurgu yapılmakta.