Şanlıurfa Fıstık Üreticileri İçin Destek Çağrısı
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa'da fıstık üreticileri için gerekli desteklerin sağlanmasını istedi. Tanal, fıstık üretiminin Türkiye için önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, "Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık alımında izlediği politikayı fıstıkta da uygulamalıdır. Üreticilerimizin tüccarların insafına kalmaması gerekiyor. Ayrıca, Şanlıurfa'da bir fıstık borsasının kurulması şart." dedi.
TMO'nun Rolleri ve Destek Talepleri
Tanal, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin dünya genelinde fıstık üretiminde üçüncü sırada yer aldığını belirterek, "Ülkemizdeki en yüksek fıstık üretimi Şanlıurfa'da gerçekleştiriliyor. Ancak, fıstıkta taban fiyat uygulaması olmadığını; bu durumun üreticilerimizi zor durumda bıraktığını kaydetti.
Tanal, ayrıca, "Fındıkta olduğu gibi fıstıkta da taban fiyat uygulaması oluşturulmalı. Lisanslı depoculuk sisteminin genişletilmesi gerekiyor. Şanlıurfa'da çiğ fıstığın işlenmesi için üreticilerin Gaziantep'e gitmesi, yerel ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Burada bir işleme tesisi sorunu acilen giderilmeli." şeklinde konuştu.
Üreticilere Ek Destek Talepleri
Şanlıurfa'daki fıstık üreticilerine yönelik mazot ve gübre desteğinin artırılmasını isteyen Tanal, "Çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu mazot, özel tüketim ürünü olarak görülmemeli. TMO bir an önce fıstık için de taban fiyat açıklamalıdır. Aksi takdirde, üreticiler tüccarlara bağımlı kalacak." dedi.
Tanal, ayrıca, fıstık üretiminin desteklenmesi gerektiğine ve bir sert kabuklu meyve enstitüsü kurulmasının gerekliliğine dikkat çekerek, "Fıstıkta depoculuk sisteminin geliştirilmesi ve ürün prim desteğinin sağlanması büyük önem taşımaktadır. Fıstığın doluluk oranını artırmak için sulama projelerinin kapsamına alınması da gereklidir." ifadelerini kullandı.