CHP Genel Başkanı Özgür Özel: İran’daki gelişmeler küresel ekonomilere zarar veriyor
Özel ile Fatih Erbakan görüşmesi sonrası ortak değerlendirme
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, parti ziyaretleri kapsamında Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ı Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi’nde ziyaret etti. İkili, baş başa gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak bir basın açıklaması yaptı.
Özel, ABD/İsrail ile İran arasında yaklaşık iki aydır süren çatışmaların Türkiye’de fiyat artışlarına yol açtığını belirtti. Filistin’e ilişkin tutum konusunda hem CHP hem de Yeniden Refah Partisi’nin tarihsel olarak aynı doğrultuda dayanışma içinde olduğunu vurgulayan Özel, bu çerçevede daha önce Davutoğlu’nun davetiyle dünyayı imza kampanyasına çağıran metne destek verdiklerini hatırlattı. Özel, özellikle ilk gün yaşanan ve 165 kız çocuğunun ölümüne sebep olduğu belirtilen saldırıya dikkat çektiğini söyledi.
Özel, dün varılan ateşkes kararını umut verici bulduğunu kaydederken İsrail’in tutumunu eleştirdi ve "İran’da yaşananlar başta İran halkına, bölge halkına çok büyük zararlar vermekle birlikte dünyadaki tüm ülkelerin ekonomilerine zarar veriyor" ifadelerini kullandı. Türkiye ekonomisinin kırılgan ve krizlere dirençsiz olduğunu söyleyen Özel, çatışmaların petrol fiyatlarını yükseltmesinin doğrudan pompa fiyatlarını etkilediğini; bunun sonucunda akaryakıt, elektrik ve doğalgaza yapılan %25’lik zam başta olmak üzere ürün fiyatlarını artırdığını vurguladı.
Özel ayrıca Türkiye’nin erken seçime doğru gitmesi gerektiğini savundu. "Son husus da ara seçim gündemine ilişkindir" diyen Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Gündemimizde ara seçim yok" sözlerine rağmen Meclis Başkanı’nın teyidiyle anayasada milletvekili boşalmalarında ara seçim yapılacağını düzenleyen bir maddesi olduğunu; bu maddeden sapmanın tüm Meclis için bir anayasa ihlali anlamına geleceğini söyledi.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ise Amerika ve İsrail tarafından İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik saldırıları "hukuksuz, haksız ve vahşi" olarak nitelendirerek kınadı. Erbakan, İran’daki saldırılarda kız çocuklarından başlayarak binlerce sivilin öldürüldüğünü söyledi ve bu duruma şiddetle karşı olduklarını ifade etti. Erbakan ayrıca çatışmanın bölgeyi ve dünya düzenini olumsuz etkilediğini; Özel ile görüşmede savaşın Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin de ele alındığını belirtti. Avrupa ülkelerinde ve batılı devletlerde alınan tedbirlerin değerlendirilmesi yönünde de görüş alışverişinde bulunulduğunu aktardı.
Her iki lider, görüşmenin sonunda bölge halkına yönelik insani kayıplara dikkat çekerek çatışmaların bir an önce sona erdirilmesi gerektiği ortak çağrısında bulundu.
ÖZGÜR ÖZEL VE FATİH ERBAKAN