CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Gazze'de beklenen ateşkesi memnuniyetle karşılıyoruz
Basın açıklaması ve yurt dışı programı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İspanya ve Belçika temasları öncesinde İstanbul Havalimanı'nın VIP Salonu'nda basın açıklaması yaptı. Özel, Madrid'de iki gün sürecek Sosyalist Enternasyonal "Prezidyum" toplantısına katılacağını ve çok sayıda ikili temas gerçekleştireceğini söyledi.
Ateşkes açıklaması
Özel, Gazze'de sağlanan ve yürürlüğe girmesi beklenen ateşkes anlaşmasına ilişkin, "Bir anlaşmaya varılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Ateşkes varsa biz orada varız bir kere. Çünkü ateşkes varsa çocuk ölümü yoktur, kadın ölümü yoktur, masum sivillerin ölümü yoktur. Bundan sonra can kaybı yaşanmayacak olmasından, başarıya ulaşması durumunda elbette memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.
Özel, ayrıca insani yardımların hızla ve yeterli şekilde ulaştırılmasının, hızlı ve etkin tıbbi yardımın sağlanmasının gerektiğini vurguladı ve "Türkiye'nin bu konuda bir katkısı olabilecekse biz CHP olarak bu katkıya, desteğe hazırız bugünden." ifadesini kullandı.
Sosyalist Enternasyonal ve Madrid gündemi
Özel, toplantının ana gündeminin İsrail'in Gazze'de uyguladığı politikalar olacağını belirtti. Sosyalist Enternasyonal Başkanı ve İspanya Başbakanı Pedro Sánchez'in Filistin meselesinde güçlü destek veren liderlerden biri olduğunu, kendisinin de Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı olarak kuruluşun Filistin davasının yanında olmaya devam edeceğini söyledi.
Toplantıda Türkiye'de yaşananlar, iddianameler ve açılan davaların da gündeme getirileceğini ifade etti.
Brüksel programı ve miting
Madrid temaslarının ardından Belçika'nın başkenti Brüksel'e gideceklerini belirten Özel, burada 12 Ekim tarihinde bir miting düzenleyeceklerini duyurdu.
Uyuşturucu operasyonu eleştirisi
Özel, dün çok sayıda ünlü isme yönelik yapılan uyuşturucu operasyonuna ilişkin, "Utanç verici bir operasyon." değerlendirmesinde bulunarak operasyonun hukuki karşılığının bulunmadığını, yapılan işlemin aile hayatına, özel hayata, konut güvencesine ve itibara saldırı niteliğinde olduğunu söyledi.
Özel, örnek vererek Meriç Alkan Keskin'in kızı Güneş'in dünyaya gelişinden bahsetti: "4 Eylül günü Meriç Alkan Keskin'in kızı Güneş dünyaya geldi. Güneş bebeği annesi 32 gündür emziriyor. Dün Meriç Hanım'ı aldılar, jandarmayla götürdüler. Eşi elinde süt pompasıyla geldi..." Özel, bu tür uygulamalarla kişilerin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını belirtti.
TBMM'de atılan sloganlar ve Meclis komisyonu
DEM Parti TBMM Grup Toplantısı'nda Abdullah Öcalan lehine atılan sloganlara ilişkin Özel, "TBMM'de bu sloganların atılmasına hiçbirimizin müsamaha göstermesi, normal görmesi doğru değil." dedi. Meclis Komisyonu'nun İmralı'ya gidip gitmemesi konusundaki tutumlarını ise, AK Parti'nin heyetin sayısını ve kimlerin davet edileceğini belirlemesinin ardından parti yetkili organlarına iletilecek resmi gündem çerçevesinde açıklayacaklarını belirtti.
AİHM kararı ve eleştiri
Türkiye'nin AİHM'in Selahattin Demirtaş hakkında verdiği kararın yeniden ele alınması talebine ilişkin Özel, "Son derece yanlış bir iş. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları Türkiye açısından bağlayıcıdır." diye konuştu. Özel, AİHM kararlarının uygulanması gerektiğini, başta Sayın Kavala olmak üzere uzun süre haksız yere içeride tutulanların serbest bırakılması gerektiğini ifade etti ve bu başvuruyu hatalı bulduğunu belirtti.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel (sağ 2), İspanya ve Belçika temasları için yurt dışına çıkmadan önce İstanbul Havalimanı'nın VIP Salonu'nda açıklamalarda bulundu.