kültür sofrasında sunulan lezzetler:
Çeşme Kalesi'nde düzenlenen Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştirilen Kültür Sofrası etkinliğinde, Çeşme Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri öğretmeni Aziz Yoldaş ve öğrencileri, tarihî iki lezzeti katılımcılara sundu. Etkinlik boyunca hazırlanan tutmaç çorbası ve mutancana hem tadım hem de tarihçe anlatımıyla ziyaretçilere tanıtıldı.
tutmaç çorbasının kökeni:
Yoldaş, tutmaç çorbasının kökeninin Orta Asya'ya dayandığını belirtti. Erişte, bakliyat ve yoğurdun bir araya geldiği bu yemek, göçebe yaşamın ihtiyaçlarına uygun olarak uzun süre saklanabilen kurutulmuş erişteyle yapılabiliyordu. Yoldaş, çorbanın Kaşgarlı Mahmud'un Divânu Lugâti't-Türk adlı eserinde de yer aldığını ve Anadolu'da Selçuklu ile Osmanlı dönemlerinde farklı malzemelerle zenginleştiğini aktardı. Ayrıca çorbanın yöreye göre yeşil mercimek, sarımsak ve nane gibi malzemelerle çeşitlendiği vurgulandı.
mutancana: tatlı, ekşi ve tuzlunun birleşimi:
Mutancana ise Yoldaş tarafından Osmanlı mutfağının Edirne yöresiyle ilişkilendirilen bir yemek olarak tanıtıldı. Genellikle kuzu etiyle hazırlanan yiyecekte kuru meyveler ve badem bir arada kullanılıyor. Yoldaş, yemeğin klasik hazırlanışını şu sözlerle aktardı: "Orijinalinde kuzu eti arpacık soğanı ile tereyağında sotelendikten sonra önceden sıcak su ile ıslatılmış kuru kayısı, razakı üzüm, kurutulmuş mürdüm eriği, kuru incir ve soyulmuş iç badem eklenerek hazırlanır."
Yoldaş, mutancananın bal, tuz ve sumak ile tatlandırıldığını ve sıklıkla safranlı pilav ile servis edildiğini belirtti. Ayrıca tarihteki kaynaklara işaret eden öğretmen, mutancanayla ilişkili tariflerin Kitâbü’t-Tabîh ve Kitâb-ı Me’kûlât adlı eserlerde de bulunduğunu söyledi.
Etkinlik boyunca Aziz Yoldaş ve öğrencilerinin hazırladığı iki yemek katılımcılara ikram edildi ve ziyaretçilere hem tadım fırsatı hem de tarihî bilgilendirme sunuldu.
ÇEŞMELİ ÖĞRENCİLER, TARİHÎ LEZZETLERİ KÜLTÜR SOFRASI’NA TAŞIDI