Cenin'deki Kriz derinleşiyor
İsrail'in Batı Şeria'nın Cenin bölgesine yaptığı saldırılar, burada yaşayan Filistinli aileleri zor duruma soktu. Galevinde meydana gelen yıkımlar ve askeri operasyonlar, pek çok ailenin yerinden edilmesine neden oldu.
Caber Ebu Rih'in Açıklamaları
Filistinli Caber Ebu Rih, bölgedeki durumu “Büyük bir yıkım var. Ordu, gerçek bir savaş yürütüyor. Halk yiyecek, içecek ve ilaç bulamıyor.” sözleriyle özetliyor. Ebu Rih, ailesi ile birlikte yaşadığı evi kiralamak zorunda bırakıldıklarını belirtirken, “İsrail ordusu evimize baskın düzenledi. Teçhizatlarını ve temel ihtiyaçlarımızı da alarak evimizi askeri bir noktaya çevirdi.” dedi.
Göç ve Mağduriyet
Ebu Rih, “Başınızın çaresine bakın, uzun hikaye.” diyerek kendilerine yer değişikliği öneren askerlerle ilk temaslarını anlattı. Ailenin zorla göç ettikleri süreçte yalnızca bir saat boyunca bilinmeyen dağlık ve zor bir alanda yürüdükleri bilgisini paylaştı.
İsrail'in Operasyonları
İsrail, 28 Ağustos’ta Cenin, Tulkerim ve Tubas kentlerindeki mülteci kamplarına yönelik, 2002 yılındaki "2. İntifada"dan bu yana en yoğun saldırılara başladı. Bu operasyonlar sırasında, 21 Filistinli'nin yaşamını yitirdiği bildirildi. Ayrıca, 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren süren saldırılarda Batı Şeria ile Doğu Kudüs'te en az 670 Filistinli hayatını kaybetmiştir.