Cenevre’de Ukrayna barış görüşmeleri yarın devam edecek
İsviçre’nin Cenevre kentinde ABD, Ukrayna ve Avrupa heyetleri arasında, ABD’nin Ukrayna için önerdiği 28 maddelik plan çerçevesindeki görüşmeler yarın devam edecek. Görüşmelerin ilk günü tamamlandı.
Görüşmelerin ilk günü ve Rubio'nun değerlendirmesi
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, görüşmeler sonrasında yaptığı açıklamada toplantılarda "çok büyük ilerleme" kaydedildiğini ve "iyimser" olduğunu söyledi. Rubio, sürecin üç hafta önce taraflara sunulan temel belge üzerinden ilerlediğini belirtti.
Rubio, "10 aydır işin içinde olduğunuz zaman her iki taraf için de önceliklerin, kırmızı çizgilerin ve önemli meselelerin ne olduğunu açıkça kavrıyorsunuz" diyerek, bunun üzerinde çalışılacak bir temel belge oluşmasını sağladığını aktardı. Son 96 saatte Ukrayna tarafıyla yoğun temas halinde olduklarını vurguladı.
Görüşmelerde 28 maddelik (veya 26 maddelik versiyonu olan) liste üzerindeki bazı açık meselelerin ele alındığını söyleyen Rubio, "Bugün bunu önemli ölçüde başardık" ifadelerini kullandı. Ancak herhangi bir nihai anlaşmanın devlet başkanlarının onayına tabi olduğunu hatırlattı.
Rubio, zafer ilan etmek istemediğini ancak "şu an, sabah başladığımız zamankinden ve bir hafta öncesine kıyasla çok ilerideyiz" dedi. Açık kalan maddelerin "hiçbirinin aşılması imkansız türden olmadığını" ve "biraz daha zamana ihtiyaç duyduklarını" belirtti. "Gerçekten çözüme ulaşacağımıza inanıyorum" sözünü yineledi.
Rusya'ya götürme süreci
Rus tarafının pozisyonlarına ilişkin soruya Rubio, sürecin başından beri Rusya'ya dair yazılı belgeler, sözlü iletiler ve çeşitli kanallardan bilgiler aldıklarını söyledi. Rubio, "Ukrayna ile anlaşabilirsek, ortaya çıkan metni Rusya’ya da götürmemiz gerekecek. Bu işin başka bir parçası. Onların da bunu kabul etmesi gerekiyor" dedi.
Süre, hedef tarih ve güvenlik garantileri
Görüşmelerin olabildiğince çabuk tamamlanması hedeflendiğini söyleyen Rubio, "Perşembe olmasını çok isteriz" diye konuştu. İlerleme vurgusunu, sahada ölümlerin ve yıkımın sürdüğü gerekçesiyle hızlandırma ihtiyacıyla bağladı: "Bunu çabuk bitirmek istiyoruz çünkü biz buradayken bile insanlar ölmeye devam ediyor. Daha fazla yıkım oluyor."
Ukrayna'ya verilecek, NATO’nun 5. maddesi benzeri güvenlik garantileri hakkında Rubio, bunun kalıcı barış için Ukrayna'nın kendini güvende hissetmesi gerektiğini gösterdiğini ve konunun görüştüğünü bildirdi: "Bir daha asla işgal edilmeyeceğinden emin olması gerekiyor. Bu konular elbette tartışılıyor ve bugün burada da önemli ilerleme kaydettik."
Gelecek adımlar ve Avrupa tarafı
Rubio, görüşmelerin yarın süreceğini, teknik ekiplerin tam zamanlı çalıştığını ve bazı teknik maddeler için masadan kalktıktan sonra yanıt beklendiğini söyledi. Sürecin devam edeceğini, bunun için her iki tarafın ve teknik ekiplerin çalışmalarına ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Avrupa'nın ABD planına karşı sunduğu alternatif teklife ilişkin Rubio, böyle bir planı görmediğini belirtti. Buna karşın görüşmelere yakın kaynakların aktardığı haberlere göre İngiltere, Fransa ve Almanya'nın, Ukrayna'nın daha fazla asker bulundurmasına imkan veren ve NATO'nun 5. maddesi benzeri garantiler içeren bir karşı teklif sunduğu bildirildi.
CENEVRE’DEKİ UKRAYNA BARIŞ GÖRÜŞMELERİ YARIN DEVAM EDECEK