Çayın demlenmesi ağır metalleri azaltıyor
ABD'de Northwestern Üniversitesinden bilim insanları, çayın demlenme esnasında, suda bulunan kurşun ve kadmiyum gibi ağır metalleri büyük ölçüde azalttığını tespit etti.
Science Daily'nin haberine göre, çalışma, farklı çay türleri, çay poşetleri ve çeşitli demleme yöntemlerinin, sudaki ağır metallerin azaltılmasına etkilerini incelemektedir.
Belirli miktarda ağır metal içeren su çözeltileri hazırlayan araştırmacılar, kaynama sıcaklığına yakın derecelerde ısıttıkları çözeltilere, farklı zaman aralıklarında demlenen çay yapraklarını ekledi. Demleme işleminin ardından, çözeltide kalan ağır metal miktarını ölçerek, bu değerleri önceki ve sonraki seviyeleriyle karşılaştırdılar.
Yapılan analizler sonucunda, ince öğütülmüş siyah çay yapraklarının geniş yüzey alanı sayesinde ağır metal iyonlarıyla kimyasal bağ kurarak sudan büyük ölçüde atılmalarını sağladığı saptandı. Ayrıca, çayın demlenme süresi arttıkça sudaki ağır metal oranının da azaldığı belirlendi.
Çalışma sırasında, selülozdan yapılan çay poşetlerinin, pamuk ve naylondan yapılanlara göre daha etkili olduğu vurgulandı. Bu bulgular, ağır metallerin içme sularında yaygın olarak görüldüğü bölgelerde çayın, halk sağlığı üzerinde olumlu etkiler oluşturabileceğini göstermektedir.
Araştırmanın sonuçları, ACS Food Science & Technology dergisinde yayımlandı.