Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Çayı sakın sıcak içmeyin! Bu ölümcül hastalığa neden oluyor!

Çay, Türk kültürünün vazgeçilmez bir parçası. Her gün milyonlarca insan, sabah kahvaltısından akşam yemeğine kadar çay içiyor. Peki, çayın sağlığımıza etkileri neler? Çayı nasıl içmeliyiz? Sıcak çay içmenin zararı var mıdır? Sıcak çay içersek ne olur? Sıcak içecekler kanser yapar mı? Bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız, bu haberi okumaya devam edin.

Yayın Tarihi: 10.01.2024 17:16
Güncelleme Tarihi: 10.01.2024 17:16

Çayı sakın sıcak içmeyin! Bu ölümcül hastalığa neden oluyor!

Çay, hem lezzetli hem de sağlıklı bir içecek. Ancak, çayı kaynar kaynar içmek, yemek borusu kanseri riskini artırıyor. Peki çay nasıl içilir? Sıcak çay kanser yapar mı? Çayın faydaları nelerdir? İşte Karadeniz incisi çay hakkında bilmemiz gereken o detay...

SICAK ÇAY İÇMEK YEMEK BORUSU KANSERİNİ TETİKLİYOR!   

Bir araştırma, çayı kaynar kaynar içmenin, yemek borusu kanserine yol açtığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, sıcak çay, sindirim sistemindeki bariyeri yok ediyor ve kansere sebep oluyor. Çayın 65 derecenin altında içilmesi gerekiyor. Bardağa koyduktan sonra çayı 3-4 dakika bekletmek, sağlığımız için çok önemli.

Araştırmayı yapan bilim insanları, 25 yıl boyunca çayın etkilerini ve bölgelerinde yemek borusu kanserlerinin fazla görülmesini incelediler. En önemli sebebin sıcak çay tüketimi olduğunu, 85 derecenin üzerinde içilen çayın 65 derecenin altında içilen çaya kıyasla 8 kat daha yemek borusu kanserini artırdığını bilimsel veri olarak tespit ettiler. 

sıcak çay kanser yapar mı?

ÇAYIN FAYDALARI NELERDİR?

Çayın zararları olduğu gibi, faydaları da var. Çay, antioksidanlar, kafein, tein, teobromin, teofilin gibi maddeler içeriyor. Bu maddeler, vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendiriyor, zihnimizi açıyor, enerji veriyor, kalp ve damar sağlığını koruyor, stresi azaltıyor, diş çürümesini önleyebiliyor. Ancak, çayın faydalarından yararlanmak için, aşırıya kaçmamak ve ılık içmek gerekiyor.

ÇAY NASIL DEMLENMELİ?

 Çayın lezzetli ve sağlıklı olması için, nasıl demlendiği de önemli. Çayı demlerken, şu noktalara dikkat etmek gerekir:

* Çayı temiz ve kireçsiz bir çaydanlıkta demleyin.

* Çayı kaynar suyla değil, 80-90 derece arası sıcak suyla demleyin.

* Çayı demledikten sonra, 15-20 dakika bekletin. Daha uzun süre bekletirseniz, çay acılaşır ve sağlığa zararlı maddeler açığa çıkar.

* Çayı demliğin içinde değil, bardağa koyduktan sonra karıştırın. Böylece çayın aroması daha iyi yayılır.

* Çayı şekerli içmek istiyorsanız, şekeri bardağa değil, kaşığa koyun. Kaşıktaki şeker, çayın sıcaklığını düşürür ve daha az şeker kullanmanızı sağlar.çay nasıl demlenir?

Tüm bu riskleri göz önünde bulundurarak çayınızı ılık içmeyi tercih edin. Çayı demlerken de, yukarıda verdiğimiz ipuçlarını uygulayın. Böylece, çayın faydalarından daha çok yararlanabilir, çay içmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun!