Çanakkale'de, başta akademisyenler olmak üzere bir dizi kurum ve kuruluşun katkılarıyla oluşturulan Çanakkale kahvaltı menüsü tanıtıldı. Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinasyonunda gerçekleştirilen Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri çerçevesinde, kentteki bir otelde düzenlenen tanıtımda, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü akademisyenlerinin hazırladığı reçeteler ile oluşturulan menü dikkat çekti.
Tanıtımda, turizm sektörünün farklı paydaşlarının desteklediği kahvaltı menüsünde, AB tescilli Ezine peyniri, Çanakkale domatesi, Bayramiç tahin helvası, Bayramiç beyazı reçeli, Bayramiç zeytinyağı, Geyikli zeytinyağı ve Yenice kırmızı biberi gibi yerel ürünlerin yanı sıra ballar, reçel çeşitleri, zeytin, tereyağı, kaymak, gödek (pişi) ve nohut ekmeği gibi lezzetler de yer aldı.
Toplantıda konuşan Vali Ömer Toraman, Türk mutfağının dünya genelinde saygın bir konuma sahip olduğunu vurgulayarak, Çanakkale'deki kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının ortak bir çalışmayla kent mutfağını marka haline getirme hedefinde bulunduklarını ifade etti. Toraman, “Soframızda, misafirlerimize ikram ettiğimiz kahvaltı çeşitliliğini görünce sizler de bize hak vereceksiniz. Şimdi bunların ilimize ziyarete gelen insanlarla buluşturulması için çalışma yürütüyoruz,” dedi.
Bu kapsamda, belediye, kalkınma ajansı ve üniversite arasında bir işbirliği sağlandığını belirten Toraman, ayrıca Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne bağlı sivil toplum örgütlerinin de projeye dahil olduğunu söyledi. Çanakkale mutfağının oluşturulmasına yönelik bu çalışmaların, finansal problemlerinin çözüldüğünün de altını çizdi.
Toplantıya, Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ersin Aslan ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez gibi önemli isimler de katıldı.
Çanakkale'de başta akademisyenler olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun destekleriyle hazırlanan Çanakkale kahvaltı menüsü tanıtıldı.
Çanakkale'de başta akademisyenler olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun destekleriyle hazırlanan Çanakkale kahvaltı menüsü tanıtıldı.