
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde öğrenciler, güllaç tatlısının yapımını uygulamalı olarak öğreniyor. Osmanlı dönemine ait 'Kitab-ı Me'kulat' eserinde "gülac" olarak tarif edilen bu geleneksel tatlı, ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Güllaç, 1400'lü yıllardan bu yana mısır nişastasından yapılan yufkaların gül suyu, kaynatılmış süt ve şekerle birleştirilmesiyle hazırlanıyor. ÇOMÜ akademisyenleri, bu geleneksel tatlının yapım aşamalarını öğrencilere aktarıyor.
Modern Sunum Teknikleri
Üniversitede, güllaç için yeni yapım ve sunum teknikleri de geliştiriliyor. Öğrenciler, klasik güllaç sunumlarının yanı sıra çilek ve ceviz kullanılmasının yanı sıra portakal ve fındıkla farklı versiyonlar da oluşturuyor.
ÇOMÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Araştırma Görevlisi Emre Mümin, uygulama mutfaklarında öğrencilerine geleneksel Türk tatlısının yanı sıra vegan ve vejetaryen füzyon mutfak dersleri de verdiklerini ifade etti.
Yenilik ve Geleneksellik
Mümin, güllaçın yapımında geleneksel yöntemlerin yanı sıra modern dokunuşlar eklediklerini belirterek, güllaçının hafif ve lezzetli bir tatlı olması gerektiğini vurguladı. Güllaç yapımında gül suyu yerine süt ve çilek kullanarak daha hafif bir alternatif oluşturduklarını söyledi.
Üçüncü sınıf öğrencisi Fatmanur İçer, geleneksel lezzetin farklı bir biçimde hazırlanmasının yenilik olduğunu belirtirken, yapım sürecini süt ve şekerin kaynatılmasıyla başlattıklarını ifade etti.
Diğer bir öğrenci Mustafa Başkaya ise güllaç tatlısında süsleme ve hazırlama aşamalarında farklı damak tatlarına göre yenilik yapabildiklerini belirtti. Sade güllacın yanı sıra üzerine fındık, çilek veya portakal dilimleri ekleyerek hem görsel hem de lezzet açısından zenginleştirdiklerini aktardı.
Osmanlı Devleti'ne ait yemek kitabı olan "Kitab-ı Me'kulat"da "gülac" olarak tarifi verilen ve ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez tatlılarından olan güllaçın yapımı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nde öğrencilere uygulamalı olarak öğretiliyor.
Osmanlı Devleti'ne ait yemek kitabı olan "Kitab-ı Me'kulat"da "gülac" olarak tarifi verilen ve ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez tatlılarından olan güllaçın yapımı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nde öğrencilere uygulamalı olarak öğretiliyor.