Festivalin genel görünümü
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin 20 ilde gerçekleştirilen programlarından 10'uncusu Çanakkale'de devam ediyor. Festivalin ikinci gününde her yaş grubuna hitap eden etkinlikler, sergiler ve açık hava gösterimleriyle kent genelinde yoğun katılım sağlandı.
Sema, fotoğraf ve arkeoloji etkinlikleri
İstanbul Meydan Meşkleri Topluluğu, Gelibolu Mevlevihanesi'nin manevi ortamında sunduğu Sema Mukabelesi ile izleyicilere ruhani bir deneyim yaşattı. Festivalin fotoğraf etkinlikleri kapsamında düzenlenen "FotoMaraton" ve "FotoMaraton Çocuk" yarışmalarında seçilen eserler, Nedime Hanım Konağı Cihat Aşkın Sahnesi'nde düzenlenen törenle ödüllendirildi. Etkinlik öncesinde fotoğrafçı Erhan Şermet katılımcılarla bir araya gelerek deneyimlerini paylaştı.
Festival programı içinde yer alan Apollon Smintheion Kazısı Gezisi'nde uzman Tuğçe Kocael, ören yerinin arkeolojik geçmişine ilişkin ayrıntıları katılımcılara aktardı.
Müzede Gastronomi Durağı
Troya Müzesi'nde gerçekleştirilen "Müzede Gastronomi Durağı" etkinliği, gastroarkeoloji ekseninde katılımcılara deneyimsel bir yolculuk sundu. Akademisyen şef ve mutfak araştırmacısı Asuman Kerkez, Çanakkale deniz ürünleri uzmanı Ertuğrul Sürgit, Troya Müze Müdürü Sinem Düzgören ile Türkiye Kültür Yolu Festivali Genel Direktörü Selim Terzi'nin katıldığı söyleşide Troya'nın 9 katmanlı zengin arkeolojik mirasının günümüz gastronomisine yansımaları hem teorik hem de deneyimsel bir yaklaşımla ele alındı. Katılımcılar, geçmişin tatlarını ve hikâyelerini arkeolojik eserlerin ışığında keşfetme fırsatı buldu.
Sinema, atölyeler ve yerel etkinlikler
Festivalin "Sinema Yollarda" etkinliği kapsamında gezen sinema tırı yeni durağı Ayvacık oldu; ilçe sakinleri açık hava sineması ile bir arada sanat dolu bir gün geçirdi. Nedime Hanım Konağı'ndaki Cam Şekillendirme Atölyesi'nde katılımcılar cam sanatının tekniklerini öğrendi ve uygulama imkânı buldu.
Çocuk etkinlikleri
Anadolu Hamidiye Tabyası Çocuk Etkinlik Alanı'nda kurulan Çocuk Köyü, atölyeler, sahne gösterileri, tiyatrolar ve oyun alanlarıyla minik ziyaretçilere yönelik kapsamlı bir program sundu. İkinci gün etkinlikleri arasında "Özgür Aras Tüfek ile Masallara Yolculuk" ve "Neşeli Dünyam" çocuk tiyatrosu yer aldı. Minikler, Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi'ndeki Robotik Kodlama etkinliği ile teknoloji odaklı eğitim deneyimi yaşadı ve Tarih Koruyucuları etkinliği ile kültürel mirasa sahip çıkma bilinci geliştirdi. Ayrıca İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen "Külkedisi" çocuk operası, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İçdaş Kara Yusuf Kongre Merkezi'nde müzik ve masalın iç içe geçtiği anlar sundu.
Gençlerin sahne aldığı performanslar ve kapanış
Genç sanatçılara yönelik etkinliklerde 17 Burda AVM'deki piyanolarda yer alan "Sen de Çal" projesi ile gençler yeteneklerini sergiledi; "Sen de Söyle" kabini ise yeni yeteneklere sahne oldu. Çanakkale Kordon, Çanakkale Saat Kulesi ve Yeni Kordon'da kurulan Sokak Sahne alanlarında genç müzisyenlerin performansları izleyicilerle buluştu. Festivalin ikinci gün programı, sanatçı Resul Dindar'ın konseri ile sona erdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen Çanakkale Kültür Yolu Festivali'nin ikinci gününde her yaş grubuna hitap eden etkinlikler düzenlendi.