Çamoluk'ta filografi tutkusu öğretmenevinin lobisini galeriye çevirdi

Giresun'un Çamoluk ilçesinde internetten öğrendiği filografiyle çivi ve tellerle tablolar yapan Arif Yesir, eserlerini öğretmenevinin lobisinde sergiliyor.

Yayın Tarihi: 11.09.2026 09:23
Güncelleme Tarihi: 11.09.2026 09:24

Çamoluk'ta filografi tutkusu öğretmenevinin lobisini galeriye çevirdi

Çamoluklu hobi sanatçısı, iş yerinin lobisini el emeği eserlerle doldurdu

Giresun’un Çamoluk ilçesinde yaşayan Arif Yesir, internette karşılaştığı videolarla tanıştığı filografi sanatına merak saldı. Herhangi bir kursa gitmeden, deneme yanılma yöntemiyle öğrendiği teknikle yaptığı birbirinden farklı tabloları, çalıştığı öğretmenevinin lobisinde sergilemeye başladı. Kullanılan malzeme ve yöntem basit görünse de ortaya çıkan işler lobiyi adeta küçük bir sergi alanına dönüştürüyor.

filografiyle tanışma ve çalışma yöntemi:

Yesir, filografiyi internette izlediği videolar sayesinde keşfettiğini belirtiyor. Altyapısı olmadan ve eğitim almadan başladığını ifade eden Yesir, yapım sürecini şu sözlerle özetliyor: "İnternette gezerken bazı videolar gördüm. El emeğiyle yapılan çalışmaların çok güzel olduğunu gördüm. ‘Yapabilir miyim, yapamaz mıyım?’ diye düşündüm."

Çalışmalarında çivi ve tel kullanan sanatçı, her yeni tabloda farklı desenler ve figürler denediğini söylüyor. "Yapa yapa, söke öğrene bir şekilde geliştirdim" diyen Yesir, hobisini zaman içinde ilerlettiğini ve her eserle birlikte kendi kursunu alır gibi yeteneğini geliştirdiğini anlatıyor.

eserlerin sergilenmesi ve gelen tepkiler:

Yesir’in yaptığı onlarca tablo, öğretmenevinin lobisini gelen ziyaretçiler için görsel bir çekim merkezi hâline getirdi. Misafirler ve yerel halk eserleri görüp inceledikçe şaşkınlık ve beğeni ifadeleri beliriyor. Yesir, gelen yorumları aktarırken, bunun insanlara "ruhen, görsel olarak, manevi şekilde besleyen" bir deneyim sunduğunu vurguluyor.

Sanatçının ifadeleri arasında, filografinin kökenine dair bir farkındalık da bulunuyor. "Bu sanatımız çivi ve tellerle yapılan, tamamen el emeği, göz nurudur. Osmanlı dönemine ait bir tarihçesi vardır. Bitmekte olan bir sanatımız" sözleri, kişisel motivasyonunun yanı sıra geleneği yaşatma isteğini de gösteriyor.

Yesir için filografi hem bir uğraş hem de terapi işlevi görüyor; eserleri öğretmenevini ziyaret edenlere huzur veriyor ve sanatçının amacının insanlara güzel bir görsellik sunmak olduğu anlaşılıyor. Lobideki sergi, bölgeye gelenlerin ilgisini çekmeye devam ediyor ve Yesir, bu geleneği sürdürmekten gurur duyduğunu belirtiyor.

GİRESUN’UN ÇAMOLUK İLÇESİNDE YAŞAYAN ARİF YESİR, İNTERNET ÜZERİNDEN İZLEDİĞİ BİR VİDEOYLA...

GİRESUN’UN ÇAMOLUK İLÇESİNDE YAŞAYAN ARİF YESİR, İNTERNET ÜZERİNDEN İZLEDİĞİ BİR VİDEOYLA TANIŞTIĞI FİLOGRAFİ SANATINA MERAK SARARAK YAPTIĞI BİRBİRİNDEN FARKLI TABLOLARI ÇALIŞTIĞI İŞ YERİNİN LOBİSİNDE SERGİLEMEYE BAŞLADI.

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.