Çamlıbel tüneli temeli atıldı
Yıllık yaklaşık 371 milyon lira tasarruf sağlayacağı bildirilen Çamlıbel Tüneli'nin temeli, Sivas ile Tokat arasındaki Çamlıbel Geçidi'nde düzenlenen törenle atıldı. Törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu ile bölge temsilcileri katıldı.
Temel atma töreni ve bakanın açıklamaları
Sivas ile Tokat arasında bulunan Çamlıbel Geçidi, özellikle kış aylarında keskin virajları ve ağır yol koşulları nedeniyle sürücüler için risk oluşturuyordu. Temel atma töreninde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, son 24 yılda yapılan yatırımları anlatarak şunları söyledi: "Son 24 yılda, kara yolu altyapımıza yaptığımız yatırımlarla Türkiye’yi adeta yeniden inşa ettik. Ülkemizin dört bir yanını yüksek standartlı yollarla donattık. 2002 yılında 6 bin 101 kilometre (km) uzunluğundaki bölünmüş yol ağımızı 30 bin 86 km’ye çıkardık. Bin 714 km olan otoyol ağımızı 3 bin 796 km’ye yükselttik. Sadece 6 il birbirine bölünmüş yolla bağlı iken, bugün 77 ilimizi güvenli ve konforlu yollarla birbirine kavuşturduk. Bakın, 2002’ye kadar, 80 yılda sadece 50 km tünel inşa edilmişken, biz bunu yaklaşık 17 kat arttırarak 868 km’ye çıkardık. Bu ne demek biliyor musunuz? Sivas ve Tokat merkezleri arasında 4’er kez hiç gün ışığı görmeden gidip gelebilirsiniz demek. Sivas’tan Bursa’ya, Tokat’tan Van’a uzanan adeta bir yer altı yol ağından bahsediyoruz".
Proje özellikleri
Bakan Uraloğlu, proje kapsamında ulaşım kotunun 286 metre aşağı çekileceğini ve rakamlarla "bin 684 metreden bin 398 metreye indirecek" ifadelerini kullandı. Projenin toplam inşaat uzunluğu 7,7 km olarak açıklandı. Çift tüplü inşa edilecek tünelin uzunluğu 4 bin 735 metre olup, bu tünel ile birlikte yaklaşık 3 km bağlantı yolları da yapılacak. Proje, Yıldızeli-Sivas Ayrımı - Tokat Yolu’nun 9’uncu km’sindeki Ilıca Göleti civarından başlayıp 19. km’sindeki İhsaniye göleti civarına bağlanacak şekilde planlanmıştır.
Ekonomik ve çevresel etkiler
Uraloğlu, Çamlıbel Tüneli ile 13 keskin virajın baypas edileceğini, güzergahın 2,3 km kısalacağını ve seyahat süresinin 5 dakikaya düşürüleceğini belirtti. Buna göre yıllık tasarrufun 313 milyon lira zamandan, 58 milyon lira ise akaryakıttan olmak üzere toplam 371 milyon lira olarak öngörüldüğü, ayrıca egzoz emisyonunun 2 bin 794 ton azaltılacağı ifade edildi.
Tören sonrası
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler de törende söz alarak projenin bölge için önemine dikkat çekti. Yapılan konuşmaların ardından tünelin giriş kısmında ilk kazı çalışmalarına başlandı.
TEMEL ATMA TÖRENİ