Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Büyük şirketlerin çalışanların mesajlarını izlemek için yapay zekâ kullandığı ortaya çıktı!

Büyük şirketlerin yapay zekâ teknolojisini 3 milyondan fazla çalışanın Slack ve Teams mesajlarını izlemek için kullandığı bildiriliyor.

Yayın Tarihi: 13.02.2024 12:32
Güncelleme Tarihi: 13.02.2024 12:32

Büyük şirketlerin çalışanların mesajlarını izlemek için yapay zekâ kullandığı ortaya çıktı!

Bir yazılım girişimi olan Aware, Slack, Microsoft Teams ve Workplace by Meta gibi iş iletişim platformlarında riski anlamak amacıyla çalışan davranışlarını izlemek amacıyla gönderilen çalışan mesajlarını okumak için yapay zekâ kullandığı ortaya çıktı.

CNBC'ye göre Starbucks, Chevron, T-Mobile, Walmart ve Delta gibi en büyük ABD’li şirketlerinden bazıları, 3 milyondan fazla çalışanın 20 milyara kadar bireysel mesajını değerlendirmek için Aware'i kullanıyor.

İşyerinde gözetim yeni bir şey olmasa da bazı uzmanlar, çalışanları takip etmek için yeni gelişen yapay zekâ teknolojisinin kullanılmasının hatalı karar alma süreçlerine ve bir gizlilik kabusuna yol açabileceğine dair endişelerini dile getirdi.

yapay zeka

ÇALIŞANLARIN TEPKİSİNİ ÖLÇMEK İÇİN Mİ KULLANILIYOR?

Delta’nın yaptığı açıklamada Aware'i trendlerin ve duyarlılığın rutin olarak izlenmesi ve yasal kayıt yönetimi için dahili sosyal medya platformunda kullandığını söyledi.

Aware'in kurucu ortağı ve CEO'su Jeff Schumann, CNBC'ye yaptığı değerlendirmede, işverenlerin Aware'in yapay zekâ aracını kısmen, şirket politikasındaki veya pazarlama kampanyalarındaki değişikliklere çalışanlarının nasıl tepki verdiğini ölçmek için kullandıklarını söyledi. Bu şekilde işverenler, çalışanların tutumları, kaç yaşında oldukları ve nerede yaşadıkları gibi özelliklere bağlı olarak nasıl değiştiğini görebileceklerini aktardı.

Aware, aynı zamanda işyerindeki potansiyel riskleri belirlemek için de kullanılıyor. Schumann, çalışan etkileşimleri üzerine eğitilen girişimin geniş dil modelleri paketinin, bir şirketin zorbalık, ayrımcılık, taciz, pornografi, çıplaklık ve diğer sözde rahatsız edici davranışlar olarak nitelendirdiği olaylarla ilgili olayları işaretlemek için konuşmalarda bulunan metin ve görüntüleri analiz etme yeteneğine sahip olduğunu söyleyerek yapay zekâ aracıyla ilgili olarak "Her zaman gerçek zamanlı çalışan duyarlılığını ve toksisiteyi izliyor" dedi.