Burundan yerleştirilen tüple tıkalı gözyaşı kanalı açıldı

Bitlis'te göz ve KBB uzmanlarının ortak endoskopik müdahalesiyle burundan tüp yerleştirilen 44 yaşındaki hastanın tıkalı gözyaşı kanalı açıldı.

Yayın Tarihi: 05.08.2026 09:18
Güncelleme Tarihi: 05.08.2026 09:25

Burundan yerleştirilen tüple tıkalı gözyaşı kanalı açıldı

Endoskopik müdahaleyle burundan yeni kanal oluşturuldu:

Bitlis'te gözyaşı kanalında darlık şikâyetiyle başvuran 44 yaşındaki Osman Dayan, göz ve kulak burun boğaz (KBB) uzmanlarının ortak çalışmasıyla ameliyat edildi. Operasyon sırasında burun içinden endoskopik yöntemle kanal içine yapay bir tüp yerleştirildi ve hasta başarılı bir girişimle sağlığına kavuştu.

Gözdeki sulanma, şişme ve tekrarlayan iltihaplanma şikâyetleri nedeniyle hastanın önce göz hekimine başvurduğu, muayene ve tomografi değerlendirmesi sonrasında kanal darlığı tespit edilince ortak ameliyat kararı verildiği bildirildi.

Operasyon ve uygulanan teknik:

Operasyonu gerçekleştiren ekipte göz uzmanı Op. Dr. Muhammed Ali Tomris ile KBB uzmanı Operatör Dr. Sinan Kır bulundu. Op. Dr. Tomris, müdahaleyi şöyle özetledi: "Eğer gerçekten kanalında bir darlık varsa, biz endonazal yöntemle, yani burundan girerek yeni bir kanal ve yeni bir kesi oluşturarak, tüp koyup ameliyat gerçekleştiriyoruz."

Doktorlar, uygulanan yöntemin iki ana yaklaşımı olduğunu; dışarıdan (eksternal) yapılan açık cerrahi ile burundan girilerek endoskopik yapılan kapalı tekniğin bulunduğunu vurguladı. Eksternal yöntemde yüzde ve burun sırtında kesi izi kalabildiği, bu nedenle iz bırakmayan endoskopik yöntemi tercih ettiklerini belirttiler.

KBB uzmanı Operatör Dr. Sinan Kır, kapalı tekniğin avantajlarını şöyle aktardı: "Kapalı tekniğin eksternal yaklaşımdan en büyük avantajı, dışarıdan herhangi bir iz olmaması. Pansumanı, taburculuğu daha kısa oluyor. Daha konforlu bir ameliyat oluyor."

Takip, sonuç ve hasta görüşü:

Ameliyat sonrası ekip, tüpün işlevini ve kanalın durumunu düzenli olarak takip ediyor. Doktorlar, tüpü her ay kontrol ettiklerini ve kanal kendi işlevini yerine getirirse genellikle 6 ay içinde tüpü yerinden çıkardıklarını bildirdi.

Hastanın şikâyetleri ameliyat öncesinde sık aralıklarla gözde apseleşme, kızarıklık ve şişme içeriyordu. Osman Dayan, ameliyat öncesi ve sonrasında doktorların ilgi ve takibinden memnun olduğunu, eski şikâyetlerinin azaldığını söyleyerek, "Şimdi ameliyattan sonra gözyaşı tıkanıklığım yok. Gözümde yaşarma, kanama, kızarma falan olmuyor. Şu an gayet iyi ilerliyor" dedi.

Uzmanlar, doğru teşhis konulup uygun yöntem seçildiğinde endoskopik yaklaşımın hem kozmetik hem de rehabilitasyon açısından hastaya avantaj sağladığını; müdahalenin geciktirilmesi halinde apseleşme ve kalıcı problemlere yol açabileceğini vurguladı.

Bitlis'teki bu uygulama, göz hastalıkları ile KBB servislerinin eşgüdümlü çalışmasıyla yerel düzeyde gerçekleştirilen ortak girişim örneklerinden biri oldu.

(SOLDAN SAĞA) OPERATÖR DR. SİNAN KIR, HASTA OSMAN DAYAN, OP. DR. MUHAMMED ALİ TOMRİS

(SOLDAN SAĞA) OPERATÖR DR. SİNAN KIR, HASTA OSMAN DAYAN, OP. DR. MUHAMMED ALİ TOMRİS

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.