Bursa'yı 700 yıldır şekillendiren öyküler sahnede

Bursa Büyükşehir Belediyesi, fethin 700. yılı etkinlikleri kapsamında '700. Yıl Söyleşileri' ile şehrin tarih ve kültür birikimini Mart 2027'ye kadar aktaracak.

Yayın Tarihi: 15.10.2026 13:45
Güncelleme Tarihi: 15.10.2026 13:45

Bursa'yı 700 yıldır şekillendiren öyküler sahnede

700. yıl söyleşileriyle Bursa'nın tarihî birikimi gündeme geliyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa'nın fethinin 700. yılına özel hazırladığı "700. Yıl Söyleşileri" ile kentin kuruluşundan Osmanlı Cihan Devleti'ne uzanan medeniyet mirasını yeniden tartışmaya açıyor. Etkinlikler, şehrin tarihî, kültürel ve toplumsal birikimini gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.

Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen söyleşiler, tarih ve kültür alanında çalışan uzmanları Bursalılarla buluşturarak, arşiv, mimari, ticaret ve devlet düzenine dair çok yönlü değerlendirmeler sunacak.

Programın odağı:

Serinin ilk programı "Bir Medeniyetin Hafızası: Bursa - İpekten İmparatorluğa 1- Kuruluş ve Osmanlı Ruhu" başlığıyla düzenlenecek. Moderatörlüğünü AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Aydın Böhürler yapacağı programa, konuşmacı olarak Prof. Dr. Mustafa Kara ve Prof. Dr. Ayşe Zişan Furat katılacak. Konuşmalarda Bursa'nın bir beylikten imparatorluğa geçiş sürecinde üstlendiği roller, şehirde şekillenen kültürel hafıza ve kuruluş döneminden günümüze kalan izler ele alınacak.

Program, tarihî anlatıya müzikal bir boyut da ekleyerek Türk Sanat Müziği sanatçısı Yaprak Sayar'ın konseriyle zenginleşecek. Söyleşiler, dinleyicilere akademik perspektiflerle birlikte görsel ve işitsel bir deneyim sunmayı hedefliyor.

Katılım ve takvim:

İlk söyleşi 17 Ekim Cumartesi günü saat 14.00'te Tayyare Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Etkinlikler, her ayın üçüncü cumartesi günü olmak üzere Mart 2027'ye kadar farklı konuklarla devam edecek.

Tüm etkinlikler ücretsiz olup, katılmak isteyen vatandaşlar kayıt yaptırmak zorunda. Kayıt için başvurular https://paylasim.bursa.bel.tr/700YilSoylesileri adresi üzerinden alınacak. Organizasyon, tarih ve kültür meraklılarını seriyi takip etmeye davet ediyor.

Bu söyleşi dizisi, Bursa'nın medeniyet tarihindeki yerini çok katmanlı bir yaklaşımla ele alarak hem akademik çevrelere hem de geniş halk kitlelerine ulaşmayı amaçlıyor. Etkinlikler, şehrin mirasını görünür kılma ve yeni kuşaklara aktarma perspektifiyle planlandı.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, BURSA’NIN FETHİNİN 700. YILINA ÖZEL HAZIRLADIĞI ‘700. YIL...

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, BURSA’NIN FETHİNİN 700. YILINA ÖZEL HAZIRLADIĞI ‘700. YIL SÖYLEŞİLERİ’ İLE ŞEHRİN TARİHİ BİRİKİMİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYOR. SÖYLEŞİ DİZİSİNİN İLK PROGRAMINDA, BURSA’NIN KURULUŞTAN OSMANLI İMPARATORLUĞU’NA UZANAN TARİHSEL YOLCULUĞU ELE ALINACAK. 17 EKİM CUMARTESİ GÜNÜ BAŞLAYACAK OLAN SÖYLEŞİLER, MART 2027’YE KADAR HEY AY FARKLI KONUKLARLA BURSALILARLA BULUŞACAK.

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.